Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Se anunță ieftiniri la mai multe medicamente

24 mar. 2022,, 20:29   Societate
2707 0

Prețul mai multor preparate se va reduce cu pînă la 50%. Potrivit Agenției Medicamentului, este vorba despre preparate esențiale, folosite frecvent de cetățenii Republicii Moldova.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) precizează că procedura de reexaminare vizează prețurile din ultimele trei luni la aproximativ 1143 de medicamente. Potrivit instituției, acest fapt va avea un impact favorabil atît asupra societății, dar și bugetului de stat, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Aprobarea noilor prețuri se datorează unui mecanism clar, strict, de control al prețurilor la medicamente, ce nu permite creșteri nejustificate. Mai exact, prețul fiecărui medicament este evaluat și aprobat de către AMDM, o dată pe an. Principiul de bază al acestei proceduri constă în compararea prețului medicamentului cu prețul din țările de referință”, menționează Dragoș Guțu, directorul Agenției.

În ultimele șase luni, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a reușit să revizuiască prețurile la mai mult de jumătate dintre medicamentele înregistrate în Republica Moldova. Urmare a examinării listei de prețuri aprobate în ultimele trei luni, se atestă o micșorare a prețurilor cu pînă la 51 % la 500 de medicamente din cele 1143 evaluate. Din categoria preparatelor cu prețuri micșorate fac parte produse farmaceutice esențiale, compensate total sau parțial și utilizate pe scară largă de către pacienți.

AMDM precizează că impactul micșorării prețurilor la medicamentele evaluate în ultimele trei luni se va resimți treptat, deoarece stocurile cu prețuri precedente se epuizează în aproximativ trei luni. Totodată, specialiștii spun că trebuie să ne așteptăm la scăderi de preț pe parcursul anului și în cazul produselor medicamentoase cu aceeași substanță activă.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?