Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1748

Scrisoare adresată Nataliei Gavrilița de către un investitor străin: "Trecem printr-un adevărat calvar"

6 dec. 2022,, 11:34   Societate
5340 0

Un investitor din Polonia, care gestionează o afacere în domeniul energiei regenerabile în R.Moldova, spune că a ajuns în pragul falimentului, din cauza nerespectării legilor în țara noastră, precum și a drepturilor oamenilor de afaceri.

Mesajul a fost transmis prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului Natalia Gavrilița.

Panka Jacub, care își administrează afacerea în Republica Moldova din anul 2016, spune că a fost dezamăgit încă din primul an de activitate, din cauza multiplelor impedimente puse de legislație și instituțiile statului, însă și-a pus mari speranțe atunci cînd la conducerea țării au venit "oameni vizionari, europeni, care au promis că vor transforma R. Moldova într-un stat european".

Omul de afaceri spune că întreprinderea sa se află acum în pragul falimentului, din cauza deciziilor unilaterale și îndoilenice luate de autorităție care au lovit în producătorii de energie regenerabilă.

"De la începutul anului 2022, trecem printr-un adevărat calvar și în loc să vorbim cum se dezvoltăm afacerile în unul din sectoarele strategice, am ajuns în pragul falimentului.(...)


Personal am produs peste 200 000 kWh de energie electrică regenerabilă în luna Iunie 2022, care a fost achitată de SA ”FEE-Nord” cu 0,88 lei/kWh. Dar energie de echilibrare o cumpăr cu un preț mediu de 4,50 lei/kWh! Ca urmare a lipsei tuturor instrumentelor necesare pentru buna funcționarea a pieței energiei electrice, care sunt garantate prin lege, ca rezultat a activității din luna iunie am rămas dator statului…Cum este posibil așa ceva? Despre ce afacere vorbim?

Deja examinam posibilitatea să vînd energia electrică produsă în Moldova tot companiei mele din Polonia, ca se asigur recuperarea investițiilor efectuate. Dar și aici Comisiei Situații Excepționale a intervenit prin interdicția exporturilor, fără a oferi careva instrumente de alternativă.

Să zic că am ajuns în pragul disperării este puțin. Sunt total dezamăgit! Am venit în R. Moldova, am investit sume enorme de bani, am creat locuri de muncă, am achitat taxe, iar acum sunt impus să închid afacerea. Doresc să plec din sectorul energetic al Republicii Moldova și să-i îndemn și pe alții să facă la fel. Aceasta își dorește Guvernul de la Chișinău? Acesta este climatul investițional favorabil promis?", se arată în scrisoare adresară premierului Natalia Gavrilița.

Semnaratul scrisorii a declarat că se va alătura Grevei Japoneze inițiate de mai mulți producători de energie electrică din surse regenerabile.

"Noi cu toții batem la ușile demnitarilor de luni bune, dar nu suntem auziți. Și ne pare foarte straniu de ce statul moldovenesc nu vrea să procure energie locală, la un preț mult mai mic decît procură energia din afara țării? Unde, în ce țară, ați mai văzut așa ceva? Să omori producerea locală în favoarea importurilor la prețuri exagerate? Oare asta înseamnă pentru R. Moldova integrarea europeană? Oare nu doriți, ca țara pe care o guvernați să devină independentă energetic, iar cetățenii să plătească mai puțin pentru energia electrică consumată?", se mai arată în scrisoare.

Omul de afaceri și-a exprimat speranța că factorii de decizie din R.Moldova vor auzi solicitările celor din sector și vor veni cu soluții, întrucît fiecare zi de așteptare aduce pierderi enorme.

28
3
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий