X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Şcolile de meserii oferă noi şanse pentru un viitor mai bun

22 mai. 2018,, 09:50   Societate
3240 0

Şcolile profesionale oferă tot mai multe oportunităţi pentru elevi datorită învăţămîntului dual.

Pe lîngă faptul că studenţii fac practică în întreprinderi, chiar din primul an de studii, ei primesc şi un salariu. Pentru încurajarea acestui proiect Ministerul Educaţie a lansat campania "Înveţi, Munceşti, Cîştigi".

În şcoala profesională din Orhei îşi fac studiile 353 de elevi. Cei mai mulţi învaţă să devină automobilişti, mecanici pe automacara, tencuitori şi strungari.

"Venim la şcoală analizăm ceea ce am făcut la întreprindere, de exemplu la şcoală ne spune într-un mod cum să prelucrăm fierul, iar cînd ajungem la practică încercăm tot noi să împrimăm din teorie în practică", a spus Pavel Cobîsnean, elev.

Tinerii încheie şi un contract de instruire în baza căruia primesc un salariu.

Profesorii spun că asemenea proiecte motivează elevii.

"Şcoala nu dispune de utilaj, e învechit, e chiar pînă la război şi acolo văd utilaj modern, tehnologii avansate şi lucrează de rînd cu muncitorii acolo", a menţionat Mihail Berdus, profesor strungar multiprofil.

"De cîştigat au toţi, angajatorii îşi cîştigă potenţialii angajaţi, cei care administrează instituţiile de învăţămînt pot fi siguri de calificarea mult mai înaltă a învăţăceilor lor, iar tinerii propriu-zis cîştigă din tot", a declarat Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

"La moment avem 47 de companii care găzduiesc ucenici, îi învaţă să preia experienţa de muncă în cadrul întreprinderilor a peste 700 de ucenici", a spus Sergiu Harea, preşedintele camerei de comerţ.

Din cele peste 40 de şcoli profesionale, jumătate organizează programe duale de studii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?