X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Schimb de replici dure între membrii CSM

5 mai. 2020,, 16:13   Societate
2376 0

Schimb de replici dure între membrii Consiliului Superior al Magistraturii, la ședința de astăzi.

Aceștia s-au acuzat între ei preț de jumătate de oră, pe marginea unui subiect ce viza demiterea unui judecător din funcție, dar și a lipsei mai multor membri la ședința de joia trecută, fapt ce a făcut imposibilă desfășurarea acesteia. S-a ajuns și la critici aduse CSM-ului în întregime, pentru lipsa de credibilitate și „dezvoltarea unor practici dubioase”.

Spiritele s-au aprins la ședința CSM după ce Victor Micu a propus să fie înaintat președintelui RM demersul privind eliberarea lui Mihai Murguleț din funcția de judecător al Judecătoriei Chișinău, în temeiul expirării împuternicirilor în legătură cu nenumirea acestuia pînă la plafonul de vîrstă. La ședința CSM din 16 aprilie curent, acesta nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi propusă numirea sa în funcția de judecător pînă la plafonul de vîrstă. transmite unimedia.info.

„Am aflat că a fost depusă cerere prealabilă de către dl Murguleț și poate este cazul să amînăm și să examinăm și cererea prealabilă”, a menționat membrul Consilului Dorel Musteață, despre care surse din sistemul judecătoresc afirmau că ar fi „nașul cel bătrîn” al lui Mihai Murguleț.

„Se obișnuiește în CSM să voteze nașul pentru fin și finul pentru naș?”, a întrebat Elena Belei, membră a CSM numită de Parlament la 17 martie, din rîndurile profesorilor de drept.


„Eu am să fac lumină în cazul dat. Nu sînt nașul lui Murguleț. La moment nu cred că sînt temeiuri de abținere sau de recuzare, dar vizavi de întrebarea dvs, dvs aveți dreptul să participați atît timp cît asupra dvs planează suspiciuni și Procuratura s- a autosesizat în urma primei ședințe la care ați participat? ”, a răspuns Dorel Musteață.

„Nu știu la ce vă referiți, eu nu citesc presa”, a menționat, în replică, Elena Belei.

Totuși, răspunsul lui Musteață nu a fost suficient pentru o altă membră a CSM numită de Parlament, Carolina Ciugureanu-Mihailuță. „Aș reveni la întrebarea doamnei Belei. Ați afirmat că nu sînteți nașul lui Mihai Murguleț, dar sînteți nașul nașului lui și asta este relație de afinitate, nașul bătrîn cum s-a exprimat presa. Vrem să evităm orice speculații și interpretări legate de efecte, influențe, vrem să scoatem CSM-ul în fața lui curată și să nu permitem ca el să fie folosit ca și un instrument de manipulare, să nu permitem ca funcțiile și rolul CSM să fie denaturat. În ultimul timp insistent CSM și-a discreditat imaginea, nu ne bucurăm de credibilitatea nici a justițiabililor, nici a patenerilor străini și cel mai grav, nici de cea a judecătorilor, tocmai din cauza dezvoltării unor practici dubioase”, a spus aceasta.

„Este o țară foarte mică și dacă începem să depistăm cine și cui îi este naș, vom ajunge departe. Cred că în primul rînd toți membrii CSM trebuie să se prezinte la ședințe, dar nu să blocheze activitatea CSM-ului la comandă sau nu știu cum”, a menționat membra CSM Nina Cernat, referindu-se la faptul că ședința de joia trecută a fost amînată, din cauza lipsei mai multor membri.

Replica nu s-a lăsat așteptată: „Vreau să atenționez toți membrii, că data trecută, în virtutea unor circumstanțe foarte dubioase, nu am putut să mă conectez la rețea. Astăzi am venit la sediul CSM, pentru a nu mai fi blocată. Data trecută, foarte mulți, inclusiv membri ai CSM-ul și-au permis foarte multe comentarii cu tentă politică, noi neavînd drept la replică și astăzi doar beneficiez de acest drept. Ne-ați atacat nejustificat, nefondat și tocmai prin acest fapt se politizează CSM-ul. Trebuie să ne conjugăm foarte serios efortul fără atacuri la persoane și prin efort titanic să consolidăm această instituție, pentru a-i reface autoritatea”, a subliniat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Și Dorel Musteață a cerut să-i fie asigurat dreptul la replică: „Vrem să lucrăm pentru binele sistemului și haideți să nu credeți că nu cunoașem cine cu cine este rudă, cine cu cine a învățat și cine cu cine este în grupuri de prietenie. Haideți să nu folosim asta, ne facem lucrul corespunzător, iar dacă sînt temeiuri, semnalizați, înaintați recuzare, abținere etc. Avem abia a treia ședință de cînd participați noii membri, dar să nu credeți că nu cunoaștem și noi informația”.

Membrul CSM Petru Moraru a solicitat președintei interimare a Consiliului, Luiza Gafton, stabilirea unei ședințe cu ușile închise, pentru a calma spiritele între membrii CSM și pentru a nu se mai face „circ” în mod public.

Amintim că ședința din 30 aprilie a CSM a fost amînată pentru astăzi, în lipsă de cvorum. Atunci au lipsit cei patru membri ai CSM numiți de Parlament, din rîndurile profesorilor de drept, precum și procurorul general și ministrul Justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?