Criza energetică stiri: 782
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Schemă de contrabandă cu componente ale dispozitivelor electronice, destructurată de procurori

12 mai. 11:41   Societate
479

Sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ofițerii Serviciului Vamal și ai Inspectoratului Național de Investigații au efectuat opt percheziții, în Chișinău, într-un dosar de contrabandă cu componente ale dispozitivelor electronice pentru generarea criptomonedei.

Perchezițiile s-a desfășurat după ce în ziua de marți, 10 mai curent, două persoane s-au prezentat la sediul unei companii din Chișinău transportatoare de colete și pasageri, unde au preluat colete parvenite din Italia. Acestea, însă, conțineau dispozitive electronice de tip ASIC – calculatoare destinate generării criptomonedei, care au fost introduse în Moldova prin contrabandă.

Astfel, oamenii legii au descins la oficiile persoanelor care au ridicat coletele, la domiciliile și automobilele acestora. Acolo, au fost depistate și ridicate pentru cercetări: tehnică de calcul, dispozitive electronice, plăci video, instalații pentru generarea criptomonedei, părți accesorii (inclusiv blocuri de alimentare) fără acte de proveniență a căror valoare depășește 1.000.000 lei, precum și telefoane mobile, înscrisuri și mijloace bănești în valute străine care echivalează cu peste 300.000 lei.

Investigațiile ofițerilor vamali, sub conducerea procurorilor PCCOCS, vizează două persoane – fondatorul unei companii în domeniul tehnologiilor informaționale, precum și persoana responsabilă de comandarea coletelor din Italia introduse în Moldova prin contrabandă, în perioada 6-10 mai 2022. În cadrul investigațiilor, oamenii legii au determinat că, de fapt, activitatea oficială a companiei era mimată prin declararea unui rulaj neînsemnat, în raport cu produsele introduse prin contrabandă, aceasta fiind activitatea ei de bază.

Ambii bărbați sînt din Chișinău, au vîrsta de puțin peste 45 de ani și nu au antecedente penale. Potrivit legii, pe parcursul investigațiilor aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției și beneficiază de garanțiile procedurale prevăzute de Codul de procedură penală.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав