Scandalul în jurul JOC-ului continuă

Scandalul în jurul JOC-ului continuă

Certurile dintre familia regretatului Vladimir Curbet, fost conducător al Ansamblului „JOC” timp de 60 de ani, pe de o parte, și actuala conducere a colectivului, pe de altă parte, continuă.


După ce fiica maestrului a acuzat directoarea ansamblului că ar nesocoti memoria celui care a fost Vladimir Curbet, Aliona Baroncea-Strîmbeanu a spus că prețuiește înalt activitatea maestrului, ia tot ce-i bun de la el, dar este datoare să-i pună în valoare și pe predecesorii săi care nu se regăsesc în Muzeul Joc-ului.În discuții intervine și nepoata lui Vladimir Curbet, Ana-Maria, care este la București. Într-un mesaj transmis ziarului de gardă, aceasta o numește cucoană pe Aliona Baronceanu și spune că cei 60 de ani de profesionalism ai bunicului său, Vladimir Curbet, nu vor putea fi șterși niciodată, în ciuda unor oameni care și-ar dori să fie altfel.


”În primul rînd, putem citi în articolul publicat de Ziarul NAȚIONAL că doamna Baroncea le acuză pe mama mea, Viorica Curbet, și pe bunica mea, Tatiana Curbet, de „necunoaștere a istoriei celebrului colectiv”. Cataloghez această afirmație drept injurie, odată ce îmi tratează rudele ca fiind inculte. Mare mi-a fost mirarea cînd am văzut că ați citit cîteva cărți în viața dumneavoastră, doar că ați confundat cîte ceva. Anume titlul cărții din care scoateți la iveală niște adevăruri legate de istoria JOC-ului v-a jucat festa: cartea nu se intitulează „La vatra jocului strămoșesc”, ci „La vatra jocului străbun”! În artă, ca și în literatură, detaliile fac toată diferența”, scrie nepoata regretatului maestru.


Totodată aceasta spune că familia ei nu consideră JOC-ul ca „o proprietate”.


”Ceea ce apărăm noi sînt anii de muncă și renumele pe care l-a dat bunicul meu acestui ansamblu. Nu cred ca mă înșel dacă spun că încercați să-i minimizați contribuția”, a adăugat Ana-Maria.


Aceasta acuză actuala conducere a colectivului de calomnie și spune că atunci cînd Vladimir Curbet a lucrat cu coregrafi renumiți, nu a negat niciodată că au făcut muncă comună şi azi numele lor figurează alături de dansurile lor - M. Cutev (Bulgaria), V. Mihailov, G. Buciu, N. Dragomir ș.a. 


”Mai aveți mult de învățat pînă veți prinde esența folclorului moldovenesc şi asta este dramatic. Dansul nu se gîndeşte, ci se simte, probabil acest simț vă lipseşte ca să vă pot considera o profesionistă în domeniul coregrafiei”, mai spune nepoata.


Aceasta spune că mesajul ei final este unul de pace:


”Arta trebuie dusă mai departe, Ansamblul JOC trebuie să se întărească şi să îşi ridice nivelul profesionist ca acum nişte ani, tinerii să fie motivați să nu plece din JOC şi dansul folcloric național să fie dus mai departe. Numele Vladimir Curbet va trăi veşnic, chiar dacă unii nu doresc asta. Tinerețe fără bătrînețe!”


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load