Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Satul din Moldova cu un microclimat special, care atenuează căldura verii şi gerurile iernii

19 iun. 2023,, 05:30   Societate
10193 0

Satul Purcari se află în raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. Pentru prima oară este menţionat în documentele istorice din anul 1560.

Este situat la 120 km de Chișinău. În trecut, a fost proprietate a Mănăstirii Zografu. În sat locuiesc aproximativ 3.000 de oameni.

Localitatea Purcari este situată pe pantele domoale, confortabile de pe malul drept al Nistrului. Relieful favorabil, cu terase al satului, permite soarelui să lumineze şi să încălzească aceste povîrnişuri, iar faptul că se află în apropiere de Marea Neagră, creează aici un microclimat special, care atenuează căldura verii şi gerurile iernii. Solul argilos-nisipos, în combinaţie cu relieful fac din acest loc unul ideal pentru creşterea viţei de vie. Anume la Purcari în 1827 a fost deschisă prima linie de producţie a vinurilor din Moldova şi a fost înfiinţată cea mai veche pivniţă de vinuri din ţară, numită în cinstea unuia dintre fondatorii săi, venit din Rusia, german de naţionalitate ‒ Harmizone. Pe pămîntul de la Purcari au muncit cot la cot vinificatori ‒ moldoveni (proprietarii localnici ‒ Dăncilă şi Clotea), germani, ruşi, francezi (Berthier). Aici s-au aclimatizat mai multe soiuri de struguri francezi, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir şi Gamay Freo.

Deja peste două decenii vinurile de Purcari, dar mai întîi, celebra marcă „Negru de Purcari”, au devenit cunoscute şi au ieşit pe piaţa europeană. Iar în anul 1878, la Expoziţia Mondială de la Paris vinul „Negru de Purcari” a cîştigat prima medalie de aur, întrecînd faimoasele vinuri de Bordeaux. Vinuri de Purcari pentru masa sa comanda împăratul rus Nicolae al II-lea, Regele Angliei George al V-lea, Regina Angliei Victoria. Vinurile de Purcari erau vîndute în Danemarca, Olanda, Suedia, Germania şi Franţa.

Apoi, însă un dezastru a lovit viile, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea podgoriile de la Purcari au fost contaminate cu filoxeră şi producţia vinicolă a fost închisă. Iar evenimentele de la începutul şi mijlocul secolului al XX-lea, războaiele şi revoluţiile, nu au permis să fie restabilite podgoriile de viţă de vie.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

11
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?