X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Satele Moldovei, în criză de locuri de muncă

12 apr. 2021,, 13:39   Societate
1008 0

Criza provocată de virusul COVID-19 doar a accentuat problemele și neajunsurile oamenilor. Iată de ce, chiar și pe timp de pandemie, cu frontierele închise, mulți moldoveni au căutat soluții, deseori ilegale sau semi-legale, de a pleca peste hotare. Oamenii și-au asumat riscuri, fără a înțelege gravitatea acestora, iar uneori s-au pomenit în situații la limită cu exploatarea.

Pentru a ușura accesul la informația despre condițiile de călătorie pe timp de pandemie, pe platforma informațională migratiesigura.md a fost creată o rubrică specială, în care am venit cu sugestii și recomandări sub forma unor articole accesibile tuturor pe subiecte de interes sporit.

Timp de aproape 20 de ani de activitate, consilierii de la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic a Centrului Internațional La Strada au preluat în total 178254 apeluri. Mai mult de jumătate dintre aceste apeluri vin din sate. În zonele rurale sînt mai puține oportunități de angajare decît în capitală sau în orașe.

„Ceea ce ne dorim noi este ca semnele exploatării prin muncă peste hotare să fie clare din start pentru concetățenii noștri care au plecat să muncească. Mulți pleacă ilegal, fără contract de muncă. Ei consideră că dacă muncesc la negru, trebuie să suporte încălcarea drepturilor lor. Însă, trebuie să știe sigur, dacă nu primesc salariul promis la timp, dacă sînt amenințați de angajator că va fi dat pe mîna autorităților locale; dacă este impus să muncească peste program, să locuiască în condiții proaste, dacă nu beneficiază de asistență medicală la timp, dacă au fost sechestrați sau li s-au luat actele etc., etc., AU DREPTUL SĂ BENEFICIEZE DE AJUTOR. Drepturile lor nu au fost anulate de nimeni. Consultați-le cînd vreți să plecați sau dacă vă aflați la muncă peste hotare pe platforma migratiesigura.md”, menționează Natalia CECHINA, manageră a serviciului Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 a Centrului Internațional La Strada.

Una dintre principalele misiuni ale La Strada este de a ajuta victimele traficului de ființe umane să acceseze cît mai operativ serviciile de salvgardare și reabilitare, de a asigura comunitatea anti-trafic și societatea, în general, cu suportul informațional și instrumentele utile în prevenirea și combaterea eficientă a traficului și exploatării prin muncă a concetățenilor noștri.


Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?