TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Șase candidați excluși. Cine sunt persoanele admise în concursul pentru CC

Șase candidați excluși. Cine sunt persoanele admise în concursul pentru CC

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului s-a întrunit în ședință după ce la 19 iulie a expirat termenul de depunere a dosarelor în concursul pentru ocuparea a două fotolii vacante de judecător la Curtea Constituțională.


În urma examinării dosarelor, deputații au exclus șase dosare, care nu corespundeau cerințelor, astfel încît în concurs au rămas acum doar 17 din cei 23 de pretendenți.

Lista candidaților admiși în concurs:


1. GROSU Vladimir
2. CîRNAȚ Teodor
3. NEGRU Andrei
4. ISTRATE Angela
5. BURIAN Alexandru
6. POTÎRNICHE Oleg
7. BOIȘTEANU Eduard
8. EȘANU Nicolae
9. ROȘCA Nicolae
10. CORJ Mihai
11. RĂDUCANU Tatiana
12. MIDRIGAN Pavel
13. MANOLE Domnica
14. GUCEAC Ion
15. SPOIALĂ Alexandru
16. STRĂTILĂ Victor
17. ARABADJI Nina


Din concurs au fost însă excluși: Lazari Constantin, Kuciuk Valeriu, Coca Andrei, Rusu Eugen, Nicole Alexei și Terzi Nicolai.


Potrivit președintelui Comisiei juridică, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, intervievarea candidaților ar urma să aibă loc săptămîna viitoare. Pretendenții la fotoliul de judecător constituțional vor fi intervievați cu ușile închise, fiind înregistrați video, iar ulterior imaginile vor fi făcute publice.


„Neîntrunirea condițiilor de eligibilitate sau lipsa reputației ireproșabile reprezintă temei de neadmitere în concurs”, se precizează în Regulamentul concursului, care specifică două probe: cea a dosarelor și cea a interviului. Componența Curții Constituţionale e de șase judecători, aceștia fiind numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sînt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii Curții Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load