X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sărbătoare importantă pentru creștini – Rusaliile

5 iun. 2023,, 08:48   Societate
4836 2

Rusaliile (lat. Rusalia – sărbătoarea trandafirilor, cînd se depun trandafiri – rosae – pe morminte).

Conform tradiției populare, Rusaliile sau iIlele sînt imaginate diferit: femei tinere, frumoase, vesele, nebunatice, periculoase etc. Conform originii mitologico-creștine, Rusaliile sînt nişte ființe imaginare. Astfel, se spune că acestea sînt fete de împărat „pline de dușmănie” împotriva creștinilor; tatăl lor se numește Rusalim Împărat. Cauza dușmăniei față de creștini a fost trecerea unor supuși ai Împăratului păgîn Rusalim la creștinism. De aici ar proveni și denumirea de Rusalii (Rusalim-Rusalii).

Sărbătoarea Rusaliilor, apărută în păgînism și îmbogățită cu multe tradiții populare, a reușit să supraviețuiască și după răspîndirea și oficializarea creștinismului ca religie de stat. Această sărbătoare păgînă a fost suprapusă ulterior peste sărbătoarea creștină de după sărbătorile pascale a Pogorîrii Sfîntului Duh.

Sărbătoarea creștină ce evocă evenimentul biblic care a avut loc la 50 de zile după Învierea Domnului, cînd s-a pogorît, în chip de „limbi ca de foc” Sfîntul Duh ‒ a treia persoană a Sfintei Treimi (Dumnezeu Tatăl ‒ Ziditorul Lumii, Dumnezeu – Fiul ‒ Mîntuitorul Lumii și Dumnezeu ‒ Duhul), ce se sărbătorește în a cincizecea zi după Paște, mai este numită Duminica Rusaliilor.

Sărbătoarea fiind legată de abundența vegetală a verii, casele sînt împodobite cu ramuri verzi, de regulă, de tei sau nuci, care simbolizează limbile de foc ce au pogorît asupra Apostolilor și astfel ei s-au umplut de Duh Sfînt.


Tradiția creștină spune că Pogorărea Duhului Sfînt a avut o mare importanță. Ea, împreună cu Învierea și Înălțarea Domnului la Cer, formează „triada de evenimente care pecetluiesc lucrarea divino-umană a Mîntuitorului Hristos. Pogorîrea Duhului Sfînt ca sărbătoare a început să fie marcată în sec. al IV-lea.

Lunea este marcată (în calendarul creștin-ortodox) Sfînta Treime (Ziua Sfîntului Duh).

6
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?