Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 929

Șapte indivizi, trimiși în judecată pentru că ar fi mituit un vameș

1 iul. 15:42   Societate
1818

Șapte membri ai unui grup criminal organizat transfrontalier, specializat în contrabandă cu țigări de pe teritoriul Republicii Moldova în România, au fost trimiși pe banca acuzaților. Indivizii ar fi mituit un polițist de frontieră, ca să le asigure trecerea ilegală țigărilor, prin zona „verde”.

Angajatul Poliției de Frontieră era remunerat cu sume cuprinse între 4 mii și 7 mii de euro, pentru organizarea fiecărei treceri clandestine a țigărilor.

Cei șapte membri ai grupării sînt vizați și în șase episoade, dintre care două tentative, de săvîrșire a contrabandei cu mărfuri accizate, manifestată prin scoaterea de pe teritoriul Republicii Moldova a mărfurilor supuse accizului, în cantității de 250 000 de bucăți de țigarete cu filtru, acțiuni realizate prin alte locuri decît cele stabilite pentru controlul vamal al acestora.

Membrii grupării aveau roluri bine determinate, iar pentru a pune în aplicare activitatea infracțională, aceștia operau în comun cu o altă grupare care prelua marfa, transbordată prin contrabandă.

Pentru desființarea acestui grup criminal organizat transfrontalier, procurorii anticorupție au activat în comun cu angajații Poliției de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate, cît și în conlucrare cu organele de resort din România.


Activitatea infracțională a grupării criminale a fost documentată pe parcursul a șase luni, perioadă în care au fost documentate cinci livrări controlate a țigărilor pe segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant la data de 05 mai 2022.

Patru din cele șapte persoane reținute, inclusiv liderii grupării, se află în arest preventiv pe un termen de 30 zile, iar trei membri care aveau rolul de cărăuși sînt plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În privința celor plasați în arest la domiciliu, procurorii anticorupție au formulat recursuri la Curtea de Apel Chișinău, care la moment sînt în curs de soluționare, nefiind emise decizii în acest sens.

În cadrul prezentei cauze penale, au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile (automobile, case, terenuri) ce aparțin învinuiților, valoarea cărora constituie circa 3 200 000 lei.

La fel, au fost sechestrați și banii recunoscuți ca corp delict, care au fost transmiși pentru încercarea coruperii angajaților poliției de frontieră, în sumă totală de 349 000 lei.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав