X 
Arşiţa stiri: 175
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Șapte funcționari publici, în fața instanței

12 ian. 14:30   Societate
7383 0

În decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a finalizat urmăririrea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a șapte angajați ai Serviciului Vamal (SV) și un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), fiindu-le incriminată săvârșirea mai multor episoade de corupere pasivă, anunță Noi.md

Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2021, de către Procuratura Anticorupție, investigarea căreia a fost efectuată de un grup comun de investigaţie constituit din autoritățile competente ale Republicii Moldova și ale României. Anterior, din cauza penale menționată, au fost disjunse alte 3 cauze penale, în privința a 5 angajați ai IGPF, precum și a 3 persoane fizice, cauze care au fost expediate în instanța de judecată pe parcursul anului 2023.

Potrivit probelor administrate, în perioada 2020 -2022, cei șase angajați ai SV și angajatul IGPF, ce își desfășurau activitatea în punctele de trecere a frontierei P.T.F. Sculeni - Sculeni, Leușeni – Albița, au pretins și primit mijloacelor financiare ce variau între 50-500 euro, pentru a favoriza trecerea autovehiculelor ce transportă pasageri şi/sau colete, fără a dispune măsurile legale ce se impuneau, efectuând un control superficial, fără a obliga conducătorii mijloacelor de transport de a achita drepturile de import pentru mărfurile care le transportau, precum și pentru urgentarea procedurii de verificare.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea acestor infracțiuni, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani (în cazul art. 324 alin.(1) din Codul penal), închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani (în cazulart. 324 alin.(2) lit. b) din Codul penal) și amendă în mărime de la 50 000 la 100 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani (în cazulart. 324 alin.(4) din Codul penal).


Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

13
1
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав