Sandu: Plecarea tinerilor, una dintre principalele probleme

30 aug. 08:00   Societate
2612 1

Plecarea oamenilor din țară, în special a tinerilor, este una dintre „principalele probleme” cu care se confruntă Republica Moldova. Declarația îi aparține șefei statului, Maia Sandu. Președintele a vorbit despre acest lucru în luarea sa de cuvînt de astăzi, 29 august, la Forumul Strategic de la Bled, Slovenia.

„În ultimele trei decenii, un milion de oameni au părăsit Moldova. Mulţi dintre ei sînt tineri. Populaţia actuală a Moldovei este de aproximativ 2,6 milioane. Un milion este mult. Şi aceştia sînt tineri - curajoşi, care cred în democraţie. Şi care ne-au ajutat la alegeri. Pentru că mulţi dintre cei care locuiesc în străinătate participă la alegeri. Şi pentru mine acesta este un semnal clar că nu au întors spatele Moldovei, sînt interesaţi de ceea ce se întîmplă în ţară, să ia parte la protejarea viitorului ţării", a declarat Maia Sandu, transmite noi.md, cu referire la infotag.md.

Președintele Republicii Moldova a numit motivele pentru plecarea din țară: lipsa oportunităţilor economice, din cauza tranziţiei prelungite către economia de piaţă.

„Mă întîlnesc cu reprezentanţi ai diasporei. Vorbesc cu oameni care au încercat să înceapă o afacere acasă şi nu au reuşit. Dar au reuşit să o facă în diverse capitale ale UE. Asta înseamnă că au un spirit antreprenorial care le-a permis să reuşească. Şi asta înseamnă că problema este aici (în ţară), cu mediul nostru de afaceri, cu instituţiile noastre care pun presiune asupra afacerilor", a mai spus șefa statului, adăugînd că mulți dintre cetățenii Moldovei au părăsit țara din cauza lipsei de libertate.

„Mulţi au plecat, în vremurile întunecate ale istoriei noastre, cînd aici s-au stabilit regimuri autoritare, care nu respectau drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Probleme cu educaţia. Avem tineri care pleacă din Moldova pentru a studia la cele mai bune universităţi europene", spune președintele.


De asemenea, Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova are multe probleme pe care autoritățile au început să le soluționeze, dar sînt necesare „multe îmbunătățiri”, în ceea ce privește drepturile omului, meritocrația, afacerile, calitatea educației și asistenței medicale.

3
1
0
2
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?