X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Sandu a spus ce se mai întîmplă cu fugarii din țară și cînd vor fi aduși acasă

3 aug. 11:26   Societate
3044 0

Republica Moldova va insista în continuare asupra extrădării fugarilor precum Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon. O spune șefa statului într-un interviu oferit presei române.

Potrivit Maiei Sandu, toată lumea întreabă acest lucru la toate întâlnirile pe care le are cu cetățenii.

”Oamenii sunt supărați pe cei care au furat miliarde de euro din averea statului. Fugarii au fugit înainte de această guvernare, au înțeles că noi suntem serioși atunci când vorbim despre combaterea corupției și că nu vor putea face târguri cu noi. Acum ei se ascund în diferite țări. Cu unele țări e mai ușor să colaborăm, cu instituțiile de drept din alte țări e mai greu. Nu avem răspunsuri foarte clare. În același timp, acești fugari sunt oameni foarte bogați, pentru că au furat foarte mult și își pot permite să finanțeze avocații cei mai scumpi din lume”, a declarat șefa statului.

Aceasta spune că nu este simplu, procuratura face pași, însă rezultatele nu pot fi palpate într-o lună sau două.

”Procuratura nu poate deveni foarte puternică într-o lună- două acolo trebuie să creștem capacitățile. Pe de altă parte, așa cum spuneam, acești fugari au resurse ca să poată să se protejeze, dar asta, evident, nu ne oprește. Noi vom insista și la nivelul conducerii țărilor unde se ascund acești fugari, și la nivelul procuraturii, o să cerem ca ei să fie extrădați și o să insistăm pe recuperarea averilor, pentru că mulți dintre ei și-au cumpărat case de lux, au conturi în bănci, în diferite țări”, a mai spus Sandu.


Reamintim că recent parlamentul R.Moldova a adoptat în lectură finală o lege care va permite ca politicienii și oligarhii fugari să își poată ispăși pedepsele în țările unde se ”refugiază”.

Instanțele de judecată din țara noastră vor putea pronunța decizia în dosarele în care figurează aceștia în lipsa inculpaților iar ulterior va începe procedura de confiscare a bunurilor. Acest proiect de lege are menirea să deblocheze dosarele de rezonanță cu figuri politice care au fugit din țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав