X 
Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 904

Sancțiuni mai aspre pentru falsificarea certificatelor Covid

7 feb. 16:37   Societate
1803

Persoanele care falsifică, dar și cele care prezintă certificate COVID-19 neveridice vor ”plăti” mai scump pentru faptele lor ilegale.

Potrivit datelor, pînă în prezent, 94 de cauze penale au fost pornite pe faptul falsificării certificatelor de imunizare COVID-19, precum și al acțiunilor de corupție care sunt comise în conexiune cu astfel de cazuri.

Comisia protecție socială, sănătate și familie și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică au prezentat rezultatele acțiunilor privind prevenirea și combaterea fenomenului de falsificare a certificatelor de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, realizate în ultimele luni de către autoritățile de drept din țară.

La moment se elaborează un proiect de lege pentru înăsprirea sancțiunilor ce vizează falsul procesului de vaccinare, dar și pentru a optimiza și securiza sistemul electronic de evidență a persoanelor vaccinate, transmite Noi.md cu referire la safenews.md.

„Fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare este tratat cu maximă seriozitate de toate instituțiile statului, pentru că falsificarea certificatelor COVID-19 reprezintă un risc major pentru sănătatea cetățenilor Republicii Moldova și pune în pericol credibilitatea campaniei de vaccinare”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.


„Îmi exprim speranța că autoritățile de drept vor trata cu mare atenție aceste cauze penale care au fost înaintate”, a declarat și deputata PAS Ana Racu.

70 de cauze penale se referă la acțiunile săvîrșite de persoanele fizice, 2 cauze penale se referă la acțiunile persoanelor juridice și 22 de cauze penale se referă la acțiuni comise de persoane publice (angajați ai instituțiilor medicale, angajați ai organelor de drept etc). La 7 februarie curent, în instanța de judecată au fost expediate cu rechizitoriu deja 3 cauze penale, care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale – certificate de vaccinare.

Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă amendă de 67.500 de lei, privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice, muncă neremunerată în folosul comunității, dar și privațiune de libertate de la 2 pînă la 15 ani.

Comisia protecție socială, sănătate și familie încurajează cetățenii să se vaccineze pentru a preveni formele grave ale bolii și decesul. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depinde cît de repede vom reuși să depășim pandemia. Falsificarea certificatelor reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав