Sănătatea moldovenilor în cifre: Cît de rău sau cît de bine se simt

Sănătatea moldovenilor în cifre: Cît de rău sau cît de bine se simt

Ultimul Barometru de sănătate a populației pentru anul 2018 arată că doar o treime dintre moldoveni consideră că au o stare bună și foarte bună de sănătate. Este vorba de puțin peste 35 la sută. Aproape jumătate dintre respondenții studiului cred că starea sănătății lor este satisfăcătoare.


Totodată, alte peste 20 la sută sau una din cinci persoane crede că, în general, starea lor de sănătate este rea sau foarte rea. În funcție de bunăstare, percepția stării de sănătate a moldovenilor este invers proporțională cu starea socio-economică. Astfel, 54% dintre respondenți din categoria celor înstăriți consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună, față de doar 22,2% dintre cei a căror stare financiară este proastă, notează Sănătate Info.


Aproape jumătate (46,7%) dintre respondenți consideră că starea lor de sănătate în anul 2018 s-a înrăutățit în comparație cu anul 2013. 44,4% dintre respondenți au afirmat că pe parcursul ultimului an s-a întîmplat să nu poată munci din motive de sănătate.


Prevalența maladiilor cronice în rîndul beneficiarilor de servicii de sănătate


Jumătate dintre cei intervievați (50,5%) au afirmat că suferă de cel puțin o maladie cronică ce necesită tratament permanent sau periodic. Rata de prevalență a maladiilor cronice crește odată cu înaintarea în vîrstă. Peste 75 la sută dintre cei care suferă de o boală cronică au vîrste de peste 56 de ani, iar cei mai puțini – aproximativ 15 la sută – între 15 și 25 de ani.


Evoluția sistemului de sănătate


În general, populația Republicii Moldova are o percepție bună față de calitatea serviciilor medicale din țară. Astfel 4,9% dintre persoanele intervievate consideră calitatea serviciilor medicale oferite de sistemul medical din Moldova foarte bună, 38,7% fiind bune, 41,7% - de calitate medie, 11,2% cred că serviciile medicale sînt proaste și 3%  - foarte proaste.


De asemenea, majoritatea respondenților consideră că serviciile de sănătate sînt accesibile. Este vorba de 26,6% sau oarecum accesibile - 47,1%. Aproape 20% le consideră oarecum inaccesibile și 4,6% le consideră inaccesibile. 1,7% nu au răspuns.


Opinia privind evoluția sistemului de sănătate în ultimii 5 ani


În acest sens, părerile respondenților s-au împărțit în trei părți aproximativ egale, cu mici diferențe. O treime dintre respondenți (32,1%) consideră că situația din sistemul de sănătate s-a îmbunătățit, o treime (30,3%) – s-a înrăutățit, iar altă treime – 32,9% consideră că situația a rămas neschimbată.


În același timp, mai mult de un sfert dintre respondenți (27,5%) au apreciat pozitiv direcția reformelor în sănătate. Însă majoritatea a avut o opinie negativă despre evoluția reformelor din sistemul de sănătate: 44,9% au considerat că reformele stagnează și nu se mișcă nici într-o direcție, 21,6% consideră că se mișcă într-o direcție greșită (6,0% nu au răspuns).


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load