Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Salvatorii moldoveni, pregătiți să intervină în Turcia

6 feb. 13:17   Societate
3064 0

Republica Moldova este gata să intervină în salvarea victimelor cutremurului devastator produs în această dimineață în Turcia și Siria. Astfel, o echipă specializată în Urban Search and Rescue (căutare și salvare urbană), a IGSU, este gata de intervenție cu 55 de salvatori, cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și 2 cîini de căutare.

Conform mecanismului european de intervenție la dezastre, Republica Moldova este în acest moment în așteptare. Încă din această dimineață, IGSU a transmit disponibilitatea pentru intervenția în Turcia către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al Uniunii Europene și Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a oferi suport Guvernului Turciei, în misiuni de căutare-salvare a victimelor cutremurului produs în această dimineață.

Participarea echipei a fost aprobată de președintele Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova și urmează să ajungă în zona afectată de cutremur, pe calea aerului.

Republica Moldova a solicitat UE și NATO punerea la dispoziție a unui avion care să transporte echipa de salvatori și tehnica necesara, la locul dezastrului.

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.


Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului.

Reamintim că telefoanele de urgență ale misiunilor diplomatice și consulare ale Republicii Moldova în Turcia sînt:

+905359830173​

+905386872101

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?