Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Salvatorii moldoveni învață cum să facă față unui cutremur de pămînt devastator

23 noi. 2022,, 20:30   Societate
1827 0

Conducerea IGSU reprezentată de șeful Inspectoratului, colonel Alexandru Oprea, participă în perioada 21-23 noiembrie 2022 în Amman la un exercițiu de stat major de răspuns la situații excepționale în care este exersată participarea UE prin intermediul Mecanismului de protecție civilă în afara UE.

Exercițiul este găzduit de Directoratul pentru Apărare Civilă al Regatului Iordaniei și organizat de un consorțiu european compus din 4 entități – Departamentul pentru situații de urgență (România), Publicomm Gmbh Media & Consultancy (Austria), iHELP Institute (Polonia), Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (România).

Scenariul exercițiului este bazat pe un cutremur de pămînt devastator, cu multiple efecte secundare, care necesită capacitățile naționale de gestionare și asistență externă. Statul care solicită asistență externă pentru lichidarea consecințelor unei situații excepționale de proporții prin activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE trebuie să fie pregătit să asigure primirea asistenței date în țara afectată și să o coordoneze într-un mod eficient, aplicând procedurile UE specificate în Ghidul UE „Host Nation Support” (suportul țării gazdă).

Fiind un exercițiu de stat major, toate situațiile tactice sunt „jucate” în sală fiind simulate de participanți. Activitatea resurselor de intervenție din partea UE este simulată de conducătorii modulelor de protecție civilă din Republica Cehă, Ungaria și România prezenți la exercițiu.

Aplicațiile sunt parte din lista de activități organizate și desfășurate în cadrul proiectului „Host Nation Support Tabletop Exercises” (exerciții de stat major pentru suportul țării gazdă) finanțat de UE. Următorul exercițiu similar va fi organizat și desfășurat în Republica Moldova în februarie 2023.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?