X 

Salvatori moldoveni și străini, umăr la umăr, într-un exercițiu internațional

12 iul. 13:45   Societate
2417 0

Astăzi, a fost dat startul Exercițiului de teren pe scara largă „EURO -MED REACT” 2023. Aplicațiile se desfășoară în perioada 12-13 iulie 2023 în timp real în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni în baza de operații a Centrului Republican de Instruire al Inspectoratului general pentru Situații de Urgență (IGSU).

Exercițiul de teren la scara largă „EURO -MED REACT” are la bază simularea lichidării situațiilor excepționale condiționate de condițiile meteorologice extreme, care provoacă accidente CBRN. Conform scenariului, derularea procesului aplicațiilor prevede activarea simulată a Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene prin care Republica Moldova solicită asistența externă, transmite Noi.md.

În Republica Moldova, au ajuns 147 de reprezentanți ai echipelor de salvatori din Letonia, România, Slovacia, Cehia, Ucraina și Polonia, care pe parcursul a 36 de ore în condiții de zi și noapte vor activa pentru lichidarea unor dezastre simulate, cum ar fi incendii, accidente chimice, accidente de circulație cu victime multiple ș.a. Participanții vor fi conlucra cu experții din cadrul Echipei de protecție civilă a Uniunii Europene, fiind activat Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene (UE).

În perioada desfășurării exercițiului, angajații IGSU în comun cu toate instituțiile responsabile în procesul de gestionare a situațiilor de criză din Republica Moldova își vor exersa capacitățile de răspuns la lichidarea consecințelor situațiilor de urgență, conform procedurilor stabilite.

Proiectul EURO-MED-REACT, o inițiativă finanțată de UE, care urmărește scopul de a îmbunătăți capacitățile forțelor protecției civile împotriva amenințărilor CBRN și a dezastrelor naturale și alinierea Moldovei și Ucrainei la Mecanismul UE de Protecție Civilă.


1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?