X 

Salariile procurorilor vor fi ajustate, cel puțin, la rata inflației

8 aug. 13:15   Societate
2344 1

Autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să ajusteze anual salariile procurorilor cel puțin la rata inflației, așa cum este și în cazul judecătorilor moldoveni. Se întîmplă urmare a unei sesizări care a fost depusă de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Procuraturii Generale (PG).

Hotărîrea Curții Constituționale (CC) a fost pronunțată astăzi.

„Înalta Curte a hotărît: „Se recunosc constituționale art. 12 alin. (15), 29 alin. (2) și anexa nr. 4 tabelul 1 în partea referitoare la procurori din Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valorii de referință de salarizare a procurorilor este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării legii bugetului de stat pentru anul următor”.

În această ordine de idei, autoritățile vor fi obligate să ajusteze salariile procurorilor cel puțin la rata inflației – poziție similară cu cea adoptată de Instanța de Jurisdicție Constituțională cu referire la salariile judecătorilor”, menționează PG, transmite Noi.md cu referire la realitatea.

În context, Procuratura Generală evidențiază importanța majoră a soluției Curții Constituționale pentru fortificarea independenței autorității judecătorești în general și a procurorilor, în mod special.

0
0
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?