X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

S-au împlinit 95 de ani de la nașterea criticului și istoricului de teatru Leonid Cemortan

6 noi. 2022,, 12:00   Societate
1589 0

Criticul şi istoricul de teatru Leonid Cemortan, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, Om Emerit, deținător al „Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 6 noiembrie 1927, în satul Chetrosu, raionul Drochia. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut studii postuniversitare la Academia de Ştiințe Sociale din Moscova (1966), după care a susţinut teza de doctor şi cea de doctor habilitat în studiul artelor (1994).

A deținut diferite funcții: a fost redactor-șef la Direcția Artă a Ministerului Culturii, director al Filarmonicii de Stat din Chișinău, viceministru al Culturii, șef de redacție la Enciclopedia Sovietică Moldovenească, colaborator științific la Academia de Științe a Moldovei, director al Institutului se Istorie și Teorie a Artei. Din 1997 şi pînă în 2009 a fost cercetător principal, director de onoare al Institutului de Studiu al Artelor al AŞM.

Ca director al Filarmonicii de Stat din Moldova şi prim-viceministru al Culturii, Leonid Cemortan a contribuit la revigorarea cîtorva formații muzicale (Orchestra „Fluieraș” şi Ansamblul de dansuri populare „Joc”), care s-au bucurat de un imens succes în țară, cît și peste hotare. A participat nemijlocit la constituirea unor importante instituții culturale: Teatrul Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Studioul „Moldova-film” şi Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, precum şi la inaugurarea Aleii Clasicilor.

Leonid Cemortan este autorul unor monografii de specialitate: „Prietenul nostru teatrul”, „Teatrul național din Chișinău”, „Actorul Eugeniu Ureche”, „Valeriu Cupcea, actor și regizor”, a circa 200 de studii şi articole științifice, publicate în țară și peste hotare (Statele Unite ale Americii, România, Rusia, Austria ş.a.). Leonid Cemortan s-a stins din viață la 27 iunie 2009, la Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий