Este vorba de barajele construite ilegal pe cursurile de apă, care blochează scurgerea naturală a rîurilor.
Inspectorii de mediu din Sîngerei au luat măsuri de prevenire a unor astfel de catastrofe în viitor. Astfel, au reușit să înlăture mai multe baraje ilegale.
„Cu ajutorul tehnicii specializate contractate de Primăria Bilicenii Vechi, șapte baraje ilegale au fost demolate pe cursul rîului, prevenind astfel potențiale inundații ce ar fi putut afecta grav localitățile din zonă. Aceste construcții ilegale împiedică cursul natural al rîurilor, creînd adevărate bariere care amplifică riscurile în caz de ploi abundente. Barajele ilegale nu doar că cresc pericolul de inundații, dar și contribuie la degradarea mediului înconjurător, afectînd flora și fauna”, scrie Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
În zilele următoare, acțiunile de demolare a barajelor ilegale vor continua în orașul Sîngerei și în localitatea Prepelița, unde au fost identificate alte construcții similare.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului subliniază importanța menținerii cursurilor de apă libere și cere cetățenilor să prevină barajele ilegale.
„Facem apel la toți locuitorii să se abțină de la construirea barajelor fără autorizație, avertizînd că astfel de practici nu doar că încalcă legislația de mediu, dar pot avea consecințe devastatoare asupra comunităților învecinate”, mai transmit inspectorii de mediu.
Adăuga comentariu