X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

S-a stins din viață Maestrul în Artă, compozitorul Oleg Negruța

3 iun. 18:15   Societate
2620 0

Cu profundă durere și tristețe, colectivul Școlii de Arte „Alexei Stîrcea” anunță trecerea în neființă a distinsului compozitor Oleg Negruța, profesor de discipline muzical-teoretice și compoziție, Maestru în Artă al Republicii Moldova, și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova.

Născut pe 6 august 1935 în orașul Odessa (Ucraina), Oleg Negruța a absolvit Școala de muzică din localitate, clasa de vioară a profesorului Pavel Melamed, în 1960, și Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, clasa de compoziție a profesorului universitar Solomon Lobel, în 1967. A devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova în 1970 și a fost onorat cu titlul de Maestru în Artă al Republicii Moldova în 1993.

Oleg Negruța a avut o contribuție remarcabilă la dezvoltarea artei muzicale, fiind autorul unui număr impresionant de lucrări camerale, simfonice, vocal-simfonice și de muzică concertantă. Multe dintre creațiile sale fac parte din repertoriul muzical didactic și se bucură de popularitate în rîndul melomanilor. Opera sa „Mănușa albastră”, piesele orchestrale precum „Suita Tinereții” și fantezia de concert „Doina”, și concertele instrumentale, dintre care trei dedicate clarinetului, reflectă pasiunea și talentul său deosebit.

Возможно, это изображение 7 человек и люди учатся

Creația pianistică a lui Oleg Negruța, în care compozitorul a imprimat o energie deosebită fluxului melosului național în muzica instrumentală, atrage atenția profesorilor și studenților deopotrivă prin claritatea desenului muzical bazat pe folclorul moldovenesc, gîndirea orchestrală și tendința spre stilul de concert. Melodiile sale dinamice și pline de viață, bogate în ritmuri de dans național, au contribuit substanțial la valorificarea cîntecului și jocului nostru folcloric.


Între 2003 și 2006, Oleg Negruța a activat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, continuînd să inspire și să formeze noi generații de muzicieni.

Oleg Negruța a fost un exemplu de excelență și devotament în domeniul muzical, contribuind cu pasiune și talent la dezvoltarea artei muzicale. Ca profesor, a inspirat și ghidat numeroase generații de elevi, împărtășindu-le nu doar cunoștințele sale vaste, ci și dragostea pentru muzică.

Opera sa compozițională rămîne o moștenire de neprețuit pentru cultura noastră, iar pierderea sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut și apreciat.

0
0
0
7
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?