Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

S-a încercat scoaterea ilegală a unei viori Stradivarius din Ucraina în Republica Moldova

26 iul. 2023,, 17:42   Societate
4879 0

Serviciul Frontierei de Stat din Ucraina a raportat o tentativă de scoatere din țară a unei viori realizate de maestrul italian de la sfîrșitul secolului al XVII-lea - începutul secolului al XVIII-lea Antonio Stradivari.

"Instrumentul muzical cu anul de producție 1730 a fost descoperit în timpul controlului de frontieră și vamal în interiorul cabinei unui autobuz de cursă în punctul de control "Palanka - Mayaki - Udobnoye" (la granița dintre Ucraina și Republica Moldova) din regiunea Odesa. <...> Vioara a fost predată experților", se arată într-un comunicat pe canalul Telegram al agenției.

Fotografia arată că vioara se afla într-o husă. Pe instrument se poate citi o inscripție semi ștearsă: "Stradivarius Cremonenus ... Faciebat Anno 17 ..." ("Stradivarius din Cremona ... Fabricată în anul 17 ...").

După cum a declarat serviciul vamal din Odesa pentru publicația Vesti, identitatea cetățeanului ucrainean care a încercat să exporte instrumentul în Republica Moldova a fost stabilită.

Potrivit serviciului vamal din regiunea Odesa, în aprilie 2023, o descoperire similară a fost constatată în bagajele unui cetățean al Ucrainei, care a încercat să exporte raritatea în Bulgaria.


Antonio Stradivari (1644-1737) a fost un lutier italian care și-a dezvoltat propria tehnologie de fabricare a instrumentelor cu arcuș cu sunet unic. Pînă în zilele noastre au supraviețuit aproximativ 600 de instrumente, care sînt păstrate în cele mai mari galerii din lume, iar dacă sînt scoase la licitație, prețul lor este estimat la milioane de dolari. Oamenii de știință încă încearcă să deslușească secretul caracteristicilor acustice ale viorilor Stradivarius, presupunînd că acesta se află într-o rețetă specială pentru lacul cu care este acoperit instrumentul sau în compoziția chimică cu care maestrul a tratat lemnul.

2
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?