Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

S-a aflat vaccinul cărui producător va ajunge primul în R. Moldova

25 feb. 2021,, 13:52   Societate
2680 3

Primele 20 de mii de vaccinuri care vor ajunge în Republica Moldova, care vor fi donate de Romînia, sînt de producție AstraZeneca, fiind mai ușor de utilizat decît celelalte două seruri aprobate pînă în prezent de OMS, Pfizer/BioNTech și Moderna, dar și mai puțin eficiente, scrie cotidianul.md.

Vaccinul produs de alianța britanică AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului la 29 ianuarie, ulterior primind unde verde și de la Organizația Mondială a Sănătății.

Este un vaccin bazat pe „vectori virali”: el ia ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman. Modul său de a livra material genetic în celule, ordonîndu-le să atace SARS-CoV-2, a fost prezentat ca un „cal troian”.

Ieftin și ușor de depozitat

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are avantajul de a fi ieftin (circa 2,50 euro pe doză, cu variaţii în funcţie de costurile de producţie locale). AstraZeneca şi-a luat angajamentul de a nu obţine profit din acest produs.


Este, de asemenea, uşor de depozitat: poate fi păstrat la temperaturi între două şi opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care pot fi păstrate pe termen lung doar la temperaturi foarte scăzute: Moderna la -20 de grade Celsius şi Pfizer/BioNTech la -70 de grade Celsius.

Eficiență mai slabă

Potrivit AstraZeneca, vaccinul este eficient în proporţie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet. El prezintă efecte secundare extrem de rare, cu un singur pacient din 23.754 de voluntari care participă la studiile în curs, care a dezvoltat mielită transversă (o afectare neurologică rară).

Mai precis, eficacitatea sa este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întîi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai tîrziu, dar de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete la o lună diferenţă.

Unele țări nu îl administrează persoanelor în vîrstă și efecte adverse

Mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să nu administreze acest vaccin persoanelor trecute de 55/60/65 de ani, întrucît ar fi mai puțin eficient pentru persoanele în vîrstă.

Efectele secundare pentru cei care l-au administrat pot include febră sau dureri de cap și sînt un semn normal că organismul generează un răspuns imun, potrivit raportărilor din studiile clinice pentru vaccinul AstraZeneca. De obicei, simptomele se estompează în decurs de o zi.

În Franța, care a început să administreze vaccinul AstraZeneca în 6 februarie, angajații unui spital din Normandia spun că au avut efecte secundare mai puternice decît cele observate la vaccinul Pfizer-BioNTech.

„AstraZeneca a provocat mai multe efecte secundare decît vaccinul Pfizer”, a spus Melanie Cotigny, manager de comunicare la spitalul Saint-Lo din Normandia.

„Între 10% și 15% dintre cei vaccinați ar putea avea efecte secundare după vaccinare, dar este vorba doar de o stare febrilă, frisoane, greață și în decurs de 12 ore dispar” a adăugat ea.

Ministrul german al Sănătății, șefa Comisiei Europene și OMS dau asigurări că vaccinul este eficient și sigur

Cu toate acestea, atît OMS cît și mai mulți oficiali de rang înalt au dat asigurări că vaccinul este eficient și important în această fază de luptă împotriva pandemiei.

În Germania, ministrul Sănătății, Jens Spahn, a răspuns la relatările din presă potrivit cărora lucrătorii esențiali sînt reticenți să facă vaccinul AstraZeneca, după ce unii au experimentat efecte secundare puternice, spunînd că este atît sigur, cît și eficient.

„M-aș vaccina imediat cu el”, le-a declarat Spahn reporterilor.

„Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gîndesc de două ori, la fel ca produsele Moderna şi BioNTech/Pfizer”, a declarat și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen publicaţiei Augsburger Allgemeine.

Peste 70% din vaccinurile care vor veni în prim fază în Republica Moldova sînt, de asemenea, de producție AstraZeneca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?