Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 941

S-a aflat cine este CREATORUL FAke NEws în Moldova

30 iul. 2020,, 12:26   Societate
3152

Potrivit unei investigații realizate de Rise Moldova, unul din principalii creatori de știri false legate de Plahotniuc și coronavirus în Republica Moldova ar fi Corneliu Ababii, editor imagini de la Tv9.

Printre știrile false ”create” de acesta ar fi:

verbitchi


carantina


screen-shot-2020-06-26-at-23-35-33


FIRUL ROȘU
Rise Moldova a încercat să afle cine se ascunde în spatele acestui site prin verificarea datelor tehnice ale mai multor domenii. Am făcut conexiuni între ele, astfel, ne-a apărut firul roșu care ne-a condus spre creatorul de Fake News.

actual-news.site a fost înregistrat în Registrul domeniilor din Rusia pe 8 decembrie 2018. Un extras cu istoricul site-ului ne atrage atenția la trei detalii importante. Primul – organizația care a înregistrat actual-news.site se numește: „FAke NEws”. Al doilea – persoana care s-a ocupat de înregistrare a indicat un număr de contact din Moldova. Al treilea – adresa de e-mail pentru facturi și cea a administratorului de site este: uilenrok8@mail.ru.

fnCăutările avansate după adresa de e-mail uilenrok8@mail.ru indică că aceasta a fost folosită la înregistrarea a trei portaluri de știri false: actual-news.site, Jurnal-stiri.site și breackingnews.xyz.

breackingnews.xyz este cel de-al treilea site înregistrat cu adresa de e-mail uilenrok8@mail.ru. Portalul a devenit celebru după ce, în contextul pandemiei de COVID-19, a publicat fake-ul: „24 de ore pentru români să părăsească Italia, acesta este termenul impus de statul italian”. Aproape jumătate de milion de oameni au consumat știrea.

CREATORUL
screen-shot-2020-07-30-at-00-15-28

Din extrasul despre istoria domeniului breackingnews.xyz observăm că, la crearea acestui site a fost utilizată adresă uilenrok8@mail.ru, adică aceeași folosită la Jurnal-stiri.site și actual-news.site. Doar că, de această dată, în loc de organizația FAke NEws apare numele persoanei care s-a ocupat de înregistrarea portalului – Corneliu Ababii, un tânăr din Republica Moldova, administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news. În prezent, Ababii este editor imagine la TV8.

De fapt, dacă scriem invers numele adresei de email uilenrok8@mail.ru atunci obținem – 8korneliu. Cifra 8 corespunde cu data de naștere a lui Corneliu Ababii, iar „korneliu” este prenumele lui Ababii.

Pe pagina sa de youtube, Ababii are un banner cu mesajul Real Life (viața reală), iar în unul dintre filmulețele sale despre cum să faci bani pe internet am observat că, în bara de sus a browser-ului, la semne de carte, are o mapă cu denumirea SPAM.

Ababii a distribuit de mai multe ori știri înșelătoare în diverse grupuri de pe Facebook și Odnoklassniki.

116618641_2591569617762486_1794380772640332763_n

Captură de ecran de pe telefonul lui Ababii. Aici sunt site-urile de fake news pe care le administrează în prezent.

TV8 informează că a reziliat contractul cu Corneliu Ababii, care a activat în calitate de editor de imagine, după ce acesta a fost vizat într-un articol care dezvăluie că Ababii era administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news.

„AO Media Alternativa a reziliat astăzi, 30.07.2020, contractul cu persoana respectivă, care a prestat servicii de editare video. Totodată, condamnăm cu vehemență crearea, scrierea și distribuirea articolelor ce conțin informații false și ne vom implica, în continuare, în combaterea fenomenului fake news. Regretăm situația creată și ne disociem de astfel de acțiuni, ce contravin valorilor promovate de TV8”, informează administrația TV8.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав