Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Rusia intenționează să se retragă din acordul de pensii CSI

26 mar. 08:55   Societate
2338

Se preconizează denunțarea acestui acord în anul viitor. Potrivit autorităților ruse, aceasta și-a îndeplinit deja sarcinile.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, a pregătit un proiect de lege privind denunțarea Acordului privind garanțiile drepturilor cetățenilor statelor membre CSI în domeniul pensiilor. Este planificat ca Rusia să înceteze să fie parte la acord de la 1 ianuarie 2023.

Inițiativa a fost susținută de Ministerul Dezvoltării Economice, Fondul de Pensii, Ministerul Finanțelor, Camera de Conturi și Președintele.

Acordul a fost semnat în 1992. Alături de Federația Rusă, acest acord au semnat Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina. Termenii acordului prevăd că pensiile sunt atribuite și plătite de statul de reședință permanentă a pensionarului, indiferent de cetățenia acestuia. Țările nu se compensează reciproc pentru aceste costuri, cu excepția cazului în care se prevede altfel prin acorduri separate între ele. La calcularea pensiilor, toate părțile la acord trebuie să ia în considerare atît vechimea pensionarului în URSS, cât și în toate țările participante după 1992.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Muncii, acordul și-a îndeplinit deja rolul în protejarea pensionarilor post-sovietici. În ultimii 30 de ani de la semnarea sa, sistemele de pensii ale țărilor participante s-au schimbat și s-au reorientat de la contabilizarea vechimii la formarea pe bază de prime de asigurare. Acum, termenii acordului îi împiedică pe cetățeni să își exercite pe deplin drepturile la pensie și „nu corespund ideologiei a sistemelor de pensii”, se arată în nota explicativă.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав