COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rusia, condamnată la CtEDO în cazul Transnistria

Rusia, condamnată la CtEDO în cazul Transnistria

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat încălcarea drepturilor oamenilor de către Federația Rusă în privința a doi cetățeni din regiunea transnistraeană. Decizia a fost publicată marți, 15 octombrie, informează Asociația „Promo-Lex”.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor privind dreptul la proprietate și dreptul la un remediu efectiv de către Guvernul Federației Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 6 000 Euro cu titlul de prejudicii morale, 13 Euro cu titlu de prejudicii materiale și 3 600 Euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.


Cei doi reclamați sînt locuitori ai localităților aflate în zona de securitate din r. Dubăsari. Ambii dețineau automobile înmatriculate în Republica Moldova și frecvent erau nevoiți să treacă prin așa zisa vamă.

La 17 noiembrie 2005 și 21 decembrie 2006, reprezentanții așa numitor autorități vamale au oprit reclamanții și le-au confiscat automobilele pe motiv că aveau plăcuțe de înmatriculare moldovenești și nu fuseseră înregistrate la autoritățile „vamale” din regiune. Un alt motiv ar fi acela că, reclamanții nu au achitat anumite taxe vamale pentru utilizarea temporară a vehiculelor pe teritoriul autoproclamatei republici.

Cei doi au fost obligați să plătească amenzi pentru a-și recupera automobilele, fapt ce a avut loc abia la o lună și respectiv o săptămînă după reținere.

Amintim că în luna septembrie Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut încălcarea drepturilor omului într-un alt caz. Atunci s-a constatat că Federația Rusă a violat dreptul la educație al elevilor din școlile cu predare în limba romînă din regiunea transnistreană. Drept urmare CEDO a obligat Rusia să plătească 126.000 de euro cu titlul de prejudicii morale și 5.000 de euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare în instanța de judecată.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load