X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1093

Rusia ar trebui să-și nominalizeze filmul la Oscar. Opinie

24 iul. 21:30   Societate
1693 0

Situația politică nu ar trebui să afecteze Comitetul Rusiei Oscar, care va nominaliza un film rusesc la Oscar în toamnă. Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat TASS de către regizorul, scenaristul și producătorul Andrei Konchalovsky, care a fost anterior membru al Comitetului Oscar al Rusiei.

Comitetul Național selectează un film rusesc care s-ar putea califica la Oscarul Academiei de Arte și Științe Cinematografice la cel mai bun film străin.

"Atîta timp cît există un Oscar, avem nevoie de un comitet pentru Oscar [rus]", a spus Konchalovsky. "Și trebuie să facem toți pașii obișnuiți – prezentarea filmelor, încercarea de a le arăta lumii. Acest lucru are sens ca un stimulent pentru tineri”. În același timp, regizorul și-a exprimat destul de succint atitudinea față de premiu. "Dansurile s-a terminat, dar oamenii nu știu încă", a spus Konchalovsky. "Ei încă dansează, dar muzica nu mai cîntă. E greu de înțeles".

Dar conform a ceea ce se întîmplă în lumea cinematografiei, a continuat regizorul, totul este deja clar. "Acum douăzeci de ani, publicul Oscarului era o jumătate din lume", a adăugat Konchalovsky. "Și asta a avut consecințe comerciale. Și acum totul se restrînge, Oscarul nu mai este interesant. Cred că în viitor interesul va scădea și mai mult." Regizorul este convins că „managerii din cinematografia mondială sînt atît de speriați de nevoia de a fi corecți din punct de vedere politic, încît este foarte greu să vorbim despre mari descoperiri”.

Comitetul Oscar


Comisia rusă pentru Oscar, care după moartea regizorului Vladimir Menshov a fost condusă de Pavel Chukhrai, ar trebui să nominalizeze în toamna lui 2022 un film din Rusia care s-ar putea califica la Oscar. Filmele care au fost sau vor fi în distribuție comercială în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 pot fi nominalizate la American Film Award.

Candidații la Oscar pentru cel mai bun film străin sînt înaintați chiar de țări. Apoi peliculele nominalizate sînt selectate dintre ele. Filmele rusești au devenit de trei ori laureate la această categorie: „Război și pace” de Serghei Bondarciuk (1968), „Moscova nu crede în lacrimi” de Vladimir Menshov (1981) și „Ars de soare” de Nikita Mikhalkov (1994). Cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei de Arte și Științe ale Academiei Cinematografice pentru realizări pe viață în cinematografie pentru 2022 va avea loc pe 12 martie 2023.

Konchalovsky și Oscar

În 2014, Konchalovsky a cerut Comitetului Oscar rus să nu ia în considerare filmul său „Nopțile albe ale poștașului Alexei Tryapitsyn” atunci cînd nominalizează filme din Rusia la Oscar. El a explicat acest lucru prin faptul că în ultimii ani a criticat adesea „Hollywoodizarea” pieței ruse și influența dăunătoare a cinematografiei americane comerciale asupra formării gusturilor și preferințelor publicului. În acest sens, i s-a părut „ridicol” să lupte pentru deținerea premiului Hollywood.

În 2020, filmul lui Andrei Konchalovsky „Dragi tovarăși!” a fost nominalizat la Oscar de către Comitetul rus pentru Oscar, dar pelicula nu a fost inclusă pe lista scurtă. De asemenea, filmele lui Konchalovsky „Casa de nebuni” și „Paradisul” au fost nominalizate la American Film Award.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав