Criza energetică stiri: 798
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Rossotrudnichestvo va avea o nouă abordare față de ajutorul acordat vecinilor

24 dec. 2021,, 10:15   Societate
1765

Rossotrudnichestvo va avea o nouă abordare față de ajutorul acordat vecinilor. Ajutorul va fi acordat în diverse domenii în baza proiectelor inițiate la nivel local și selectate pentru finanțare de partea rusă în cadrul programului de stat "Asistență pentru Dezvoltare Internațională" pentru a extinde influența umanitară a Rusiei în lume, relatează Noi.md.

Acest lucru a fost discutat în cadrul unei conferințe de lucru în regim online cu participarea conducătorului Rossotrudnichestvo, Evghenii Primakov, care a vorbit participanților la eveniment — reprezentanți ai societății civile, organizații neguvernamentale, lideri de opinie din diferite țări, inclusiv Moldova, despre prioritățile activității Agenției în anul viitor.

El a reamintit că scopul Rossotrudnichestvo este de a promova politica umanitară rusă, iar asistența acordată vecinilor este unul dintre instrumentele importante. Această asistență va fi implementată atît prin intermediul programelor de granturi, cît și prin resurse concrete – manuale, stagii, specialiști etc.

Rossotrudnichestvo va sprijini dezvoltarea internațională îndeplinind funcția de operator în ceea ce privește proiectele bilaterale.

Evghenii Primakov a explicat că fiecare țară are propriile necesități socio-economice, educaționale, culturale și, dacă există șansa de a contribui la dezvoltarea comunităților, statului, oamenilor, familiei, Rossotrudnichestvo va selecta și apăra astfel de proiecte în fața Ministerului Afacerilor Externe și a Administrației Președintelui Rusiei și vor implementa aceste proiecte.


"Dar aș dori ca lucrările de completare a activităților pentru implementarea programului de stat "Asistență pentru Dezvoltare Internațională" să fie planificate din timp. Trebuie să cunoaștem nevoile țării în diferite domenii pentru a ne planifica mai bine activitatea. Ceea ce este util, eficient, are un impact social și poate fi implementat va merge mai departe, va fi coordonat cu Ministerul rus de Externe. De asemenea, vor monitoriza situația de pe teren, vom evalua nevoile, vom lua în considerare publicațiile mass-media, sondajele de opinie publică și poziția sectorului neguvernamental. Dacă vom cunoaște necesitățile țării în domeniul educației, asistenței medicale și alte sectoare, vom putea planifica această activitate din timp. Este important ca Casele Ruse din diferite țări să aibă o comunicare eficientă cu centrele de luare a deciziilor din țările în care sînt acestea prezente. Această muncă nu ar trebui să fie unică, ci trebuie să devină o rutină, în sensul bun al cuvîntului", a spus Evgenii Primakov, vorbind despre rolul de coordonator al Agenției în selectarea potențialelor proiecte.

Șeful Departamentului pentru asistență în dezvoltarea internațională și programe umanitare din cadrul Rossotrudnichestvo, Kirill Bogomolov a adăugat că proiectele și ajutorul pot fi de orice tip, la orice scară și finanțare.

"Rossotrudnichestvo trebuie să devină punctul de intrare și studiere a proiectelor de diferite tipuri și amploare implementate în diferite domenii, în același timp, acestea pot fi implementate nu numai de partea rusă, ci și mixte, implementate împreună cu organizații internaționale, companii private. Pot exista proiecte, relativ vorbind, în valoare de pînă la 10-15 milioane USD timp de cîțiva ani și pot exista proiecte în valoare medie de 500 mii USD - 1 milion USD. Cea mai mare parte a proiectelor cel mai probabil vor avea o valoare de până la 1 milion USD. Dar ideea constă în faptul că acest lucru să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării socio-economice a țării în care trăiesc și lucrează beneficiarii proiectului. Cu cît proiectul este elaborat și gândit mai detaliat din punct de vedere al sprijinului financiar, al implementării, cu atît este mai mare probabilitatea ca acesta să treacă aprobarea. Este important să explicăm și să arătăm ce este necesar, ce, în general, noi vrem să vedem, cum potențialul proiect va ajuta țările și oamenii care trăiesc în ele, ce impact social ar trebui să aibă. Proiectele trebuie să fie bine fundamentate și vor fi selectate din punct de vedere al eficienței sociale", a spus el.

Kirill Bogomolov a subliniat că nu există un șablon unic sau un formular standardizat pentru depunerea cererilor pentru proiecte.

"Proiectele pot fi diferite, de exemplu, un proiect unic în valoare de un milion de dolari sau unice de 50 de mii de dolari sau proiecte care să dureze 5 ani în valoare de 15 milioane de dolari. Este important de indicat cît mai corect și mai exact ideea, de oferit informații primare detaliate despre evaluarea semnificației socio-politice, de indicat valoarea aproximativă a finanțării, nevoile, de specificat termenele, potențialii parteneri, dacă există, de indicat motivului pentru care facem acest lucru, pentru ce, ce efect este așteptat, ce, cînd și cine face, cît costă și cine este influența, cui și cum va ajuta acest proiect. Ar trebui să existe un proiect bine dezvoltat care să răspundă necesităților tuturor părților", a spus el.

Răspunzând la întrebarea cu privire la restricțiile calendaristice privind depunerea cererilor de proiecte, Kirill Bogomolov a menționat că sarcina este ca pînă în aprilie de completat cu propuneri programul de evenimente pentru 2023.

În general, nu există restricții privind durata programelor. Se poate de planificat programe pentru cîțiva ani înainte, poate fi implementat un program multianual. Este important ca proiectul în sine să fie mai atractiv și mai eficient, mai bine gîndit, mai motivat și să aibă o justificare financiară clară.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții Rossotrudnichestvo au menționat că pot solicita finanțare și mass-media, care au o anumită autoritate, precum și agenți economici, prin intermediul ministerelor de profil sau prin Casele Ruse care vor fi un fel de birou pre-proiect, vor îndeplini funcția de operatori ai programului de stat "Asistență pentru Dezvoltare Internațională", vor coordona și promova în continuare proiectele. Astfel, va fi creat un sistem de "ghișeu unic" prin care proiectele vor fi trimise spre examinare din punct de vedere al implementării lor și protecția ulterioară la toate nivelurile.

Participanții la conferință - reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, lideri de opinie - au subliniat perspectivele cooperării cu Rossotrudnichestvo în domeniul lor de activitate și au venit, la rîndul lor, cu o serie de propuneri concrete privind implementarea proiectelor în domeniul dezvoltării culturii, educației și științei.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав