COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Roman Mihăeș, despre evaluarea judecătorilor: „Avem nevoie să curățim grajdurile judecătorești din R. Moldova”

30 noi. 2021,, 09:59   Societate
1332 1

Puterea trebuie să găsească o soluție prin care evaluarea externă a judecătorilor să fie realizată, chiar dacă aceștia nu sînt mulțumiți de o eventuală evaluare externă.

Opinia aparține comentatorului politic Roman Mihăeș și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.

„Aici sînt și cîteva aspecte care țin și de schimbarea Constituției, deoarece conform modificărilor în CSM vor fi doar șase judecători, acum sînt șapte majoritatea. Cifra aceasta contează foarte mult, pentru că dacă s-ar intra în redacția Constituției, Adunarea Judecătorilor ar alege șase membri ai CSM. Unii experți au atras atenția că judecătorii sînt majoritari, ei se acoperă unii pe alții, deseori nu acceptau cererea Procurorului General de atragere la răspundere penală a unor judecători(...) O rațiune prin care Ministerul Justiției a venit cu o modificare în Constituție, care a fost acceptată și de PAS, prin intermediul acesteia s-a votat ca Judecătorii să nu fie majoritari în CSM. Al doilea aspect este faptul că se duc lupte mari în breasla judecătorilor, ei nu sînt mulțumiți de eventuala evaluare externă (...) Eu cred că puterea trebuie să găsească o soluție prin care această evaluare externă să fie realizată, dar ea să fie constituțională. Noi avem nevoie să curățim, dacă pot să mă exprim așa, grajdurile judecătorești din Republica Moldova, adică să curățim rîndurile judecătorilor. Dacă aplicăm articolul de îmbogățire ilicită pentru toți funcționarii publici sigur că este nevoie ca acest articol să fie ajustat. Articolul nu este clar, care-i valoarea articolelor sustrase pe care se pornește urmărirea penală. Eu sper că Ministerul Justiției va veni în timp util în Parlament cu o precizare la articolul îmbogățire ilicită”, a declarat Mihăieș.

De cealaltă parte, juristul și fostul membru CSM, Teodor Cîrnaț, a declarat că presiunea asupra judecătorilor va fi atît de mare încît aceștia vor pleca singuri din sistem.

„Eu cred că Ministerul Justiției nu o să vină în timpul cel mai apropiat cu o precizare în acest sens, pentru că această stare de presiune asupra sistemului judecătoresc va fi de așa natură încît mulți dintre judecători vor pleca din sistem ca să nu ajungă ca Procurorul General să ceară ridicarea imunității.”


Totodată Teodor Cîrnaț a declarat că „Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să se organizeze de fiecare dată cînd au nevoie judecătorii să se întîlnească, să aducă la suprafață acele întrebări sau acele probleme care se întîlnesc în justiție (...) astfel de probleme trebuie să fie discutate de către judecători și în cele din urmă problemele lor să fie scoase la suprafață și rezolvate prin votul judecătorilor, fiindcă ei fac parte din puterea de stat, e una din cele trei puteri ale statului. Vedem că politicul prin astfel de amînări, prin astfel de presiuni parcă consideră că, Curtea Judecătorească este una care trebuie să se subordoneze și o va administra în așa fel ca ea să fie subordonată controlului politic așa cum s-a făcut pînă în prezent”.

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor, planificată pentru data de 3 decembrie, s-a amînat din nou. O hotărîre în acest sens a fost luată ieri în ședință de către Consiliul Superior al Magistraturii.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X