X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Roibu: România vrea să comită o crimă etnică și identitară etnică în Ucraina

2 feb. 2022,, 13:42   Societate
6138 9

Klaus Iohanis a cerut ieri, într-o discuție telefonică, Președintelui Zelenski să recunoască oficial inexistența limbii moldovenești în Ucraina, spune Dumitru Roibu, președintele Mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan”, informează Noi.md.

Conform comunicatului oficial al părții române, Zelenski a menționat că înțelege grija lui Iohanis pentru acest subiect, însă în comunicatul părții ucrainene nu se vobește nimic despre aceasta.

”Statul român întrece orice limită, sfidează orice normă democratică și europeană privind libertatea conștiinței și gîndirii. Este greu de înțeles preocuparea unui etnic neamț de identitatea etnică și lingvistică a moldovenilor din România. Înțelegem bine că este vorba despre preocuparea echipei guvernamentale și mai cu seamă a serviciilor secrete de acest subiect, dar asta nicicum nu aduce un plus relațiilor bilaterale între Moldova cu România sau Ucraina.

România a adoptat o tactică dușmănoasă de deznaționalizare a moldovenilor din Moldova și Ucraina, pentru că cei din România au fost deznaționalizați demult. O face în cele mai triste forme, după șpargalcele naționalismului ceaușist, iar națiunea română care trebuie să apară în rezultatul acestor acțiuni, se crează după metodologia după care apăruse „homos sovieticus”.

Există uneori în politică fenomenul cîinelui care bagă capul sub pat, crezînd astfel că dacă el nu vede pe nimeni, atunci nimeni nu îl vede pe el. Să concretizăm deci. Ținta finală a acestor acțiuni sunt toți moldovenii, că sunt ei în țară, în Ucraina sau peste hotare, că vorbesc ei limba moldovenească sau romînă... toți. Se dorește ca în niciun fel să nu se mai aminteaască de Moldova, de moldoveni și limba moldovenească, despre istoria măreață a acestui stat cu tradiții vechi, cu cultură, folclor, literatură și simboluri depeste 600 de ani”, a declarat președintele Mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan” Dumitru Roibu.


Totodată, acesta menționează că tăcit se înțelege și de ce... România ca o creație artificială nu poate exista dacă nu se va realiza așa cum a fost concepută înițial de arhitecții acestui concept artificial de națiune politică. Anihilarea tuturor statelor vorbitoare de limbi romanice, includerea lor în statul român. Distrugerea istoriei adevărate a acestor popoare, a rădăcinilor dacice, tracice, sarmatice și getice, prin uniformizarea barbară și falsă a istoriei lor, inducția unui concept rușinos de proveniență de la ocupanții romani și indicarea lor în imnul său.

”Reamintind spusele Ambasadorului moldovean Emil Ciobu, despre afirmația lui Marian Enache, primul Ambasador al României la Chișinău, prin care „interpretarea etnică a limbii moldovenești și statului moldovenesc prezintă pericol real la adresa integrității teritoriale a României”, înțelegem bine și cealaltă parte a interesului acestor acțiuni neprietenoase ale României.

Pe final. Moldovenii sunt un popor prietenos României, noi nu întreprindem nimic pentru a pune cumva în pericol securitatea sau identittatea României. Eu am mulți prieteni români, din diferite zone istorice. Avem o stimă reciprocă, inclusiv pentru faptul că suntem din două țări diferite și fiecare cu specificul său. Deci așa trebuie privite relațiile inter umane între români și moldoveni.

Sugestia mea pentru politicienii români, mai cu seamă pentru cei ce au bunei ce au luptat în al doilea război mondial, este să învețe lecțiile trecutului. Moldovenii nu sunt revizioniști... Dar dacă ar fi? Vă sugerăm și vouă, politicienilor români, să renunțe la asemenea experimente și pretenții obraznice, pentru a avea o bună înțelegere între popoarele noastre.

Cum? Aveți la granițele vestice exemple destule, ale unor popoare ce vorbesc aceeași limbă și sunt etnic aproape, dar nu identici, și au suficientă cultură și înțelepciune să se respecte reciproc”, a concluzionat Roibu.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?