Roibu, despre situația școlilor moldovenești din Ucraina: Șantajarea profesorilor este inadmisibilă

21 dec. 2019,, 16:15   Societate
4899 8

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” cere intervenția promtă a autorităților de le Chișinău, după ce presiunile asupra școlilor moldovenești din Ucraina s-au întețit în ultima perioadă, notează Noi.md.

Liderul Mișăcrii, Dumitru Roibu, afirmă că etnicii moldoveni din statul vecin, care constituie circa un sfert de milion de oameni, trebuie să se bucure de drepturi egale, de rînd cu alte etnii. În acest sens, ei trebuie protejați de autorități, spune Roibu.

„Moldovenii din Ucraina trebuie să fie respectați în drepturi. Învățămîntul în limba maternă este unul din aceste drepturi, dar și o obligație a statului ucrainean.

Cred că autoritățile moldovene trebuie să intervină prompt în această problemă, inclusiv pe canale diplomatice, altfel nu înțeleg în ce constă activitatea consulatului de la Odessa”, a comentat liderul mișcării.

„Este inadmisibilă șantajarea profesorilor din regiune, dar și închiderea școlilor cu predare în limba moldovenească”, a adăugat Dumitru Roibu.


Anatolie Fetescu, președintele Asociației Național-Culturale Moldovenești din Ucraina, a semnalat recent încercarea de a supune unor presiuni profesorii din școlile cu elevi de origine moldovenească.

„Agenții de propagandă români îi sperie pe colegii profesori cu închiderea, în anul ce vine, a claselor cu predare în limba moldovenească, în baza articolului 7 din Legea Ucrainei „Cu privire la educație” - a semnalat Fetescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?