COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Riscurile care planează asupra numeroaselor monumente de cultură, declarație

24 septembrie 2020 va rămîne în memoria moldovenilor ca o zi tragică cînd a fost distrusă Filarmonica Națională, un veritabil simbol al culturii noastre naționale. Despre asta scrie, într-o postare pe pagina sa de facebook, consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

”Ziua de ieri mi-a adus în memorie ziua de 15 aprilie 2019, cînd am urmărit cu toții, în direct, uriașul incendiu de la Catedrala Notre-Dame de Paris, care risca să distrugă unul din cele mai vestite monumente ale civilizației europene. Cu siguranță, 24 septembrie 2020 va rămîne în memoria noastră ca o zi tragică: a fost distrusă Filarmonica Națională, un veritabil simbol al culturii noastre naționale. Vreau să cred că clădirea Filarmonicii Naționale va fi reconstruită, deși va fi nevoie de resurse și timp”, scrie Popovici.

Potrivit lui, lecția de bază pe care trebuie să o însușim cu toții este identificarea și diminuarea riscurilor care planează asupra numeroaselor monumente de cultură, inclusiv de importanță națională. Cu părere de rău, lipsa unor politici clare în domeniu, în ultimii 10 ani, au agravat starea monumentelor. Lucru pe care l-am constatat și în timpul vizitelor avute în perioada mandatului de ministru.

”Mă refer la:

- Palatul Național „Nicolae Sulac”, care a fost dat în exploatare în anul 1974 și pînă în prezent nu au fost efectuate investiții capitale, deși se impun de urgență efectuarea lucrărilor de hidroizolare capitală a edificiului, reabilitarea rețelelor inginerești de canalizare, energie electrică, termoficare, sistem de securitate etc.


- Muzeul Zemstvei, instituție aflată în gestiunea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, unde am fost ȘOCAT de cele văzute – condiții insalubre, sisteme de încălzire improvizate, interzise pentru instalare într-un monument de patrimoniu etc. Condiții care reprezintă un real pericol pentru sănătatea și viața chiriașilor acestui edificiu.

- Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din mun. Chișinău, care își păstrează în condiții inadecvate colecția de cărți ce datează din timpuri străvechi (anii 1600), manuscrisele cunoscuților noștri scriitori, ale documente de importanță istorică.

- Circul de Stat din Chișinău, construit în 1981, a fost mult timp unul dintre edificiile reprezentative ale capitalei, un adevărat monument de arhitectură care aduna, la spectacole interesante și memorabile, copii și maturi din întreaga țară. Deși se află în reparație încă din 2004, clădirea Circului este într-o continua degradare.

Deci, este necesar să ne consolidăm eforturile și să păstrăm patrimoniul nostru cultural.

Acum, cît nu e prea tîrziu!”, a mai spus consilierul prezidențial.

Reamintim că ieri în urma unui incendiu devastator, 80 % din clădirea Filarmonicii Naționale a fost distrusă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load