X 
Cutremure stiri: 508

Rezultate sondaj Noi.md: Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?

30 aug. 16:47 (reactualizat 1 sep. 02:47)   Societate
6093 0

Redacția Noi.md a invitat cititorii să participe la un nou sondaj de opinie și să răspundă la următoarea întrebare:

Pe 31 august, în Moldova este sărbătorită în mod tradițional Ziua Limbii de Stat. Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?

Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, 51,6% dintre respondenți consideră că păstrarea patrimoniului cultural și a tradițiilor, alături de învățarea istoriei proprii, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a proteja și promova limba maternă în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine.

De asemenea, 23,2% dintre participanți consideră că utilizarea mai activă a limbii materne în viața de zi cu zi este esențială pentru menținerea acesteia.

În același timp, 12,9% dintre respondenți sunt de părere că eforturile de păstrare a limbii materne sunt neputincioase în fața globalizării.


Alte măsuri propuse de participanți includ publicarea mai multor cărți și reviste în limba maternă (6,3%) și participarea la proiecte internaționale pentru păstrarea diversității lingvistice și a patrimoniului cultural (6%).

De menționat că sondajul a fost realizat pe site-ul Noi.md la secțiunea sondaj, avînd un eșantion de 944 de persoane, în perioada 26 - 30 august 2024.

Beneficiar al sondajului fiind compania MLD-Media.

La același sondaj au participat și cititorii Noi.md de pe canalul nostru de Viber.

Astfel, potrivit rezultatelor de pe canalul nostru de viber, 67% dintre participanți consideră că folosirea mai activă a limbii materne în viața de zi cu zi este cea mai eficientă modalitate de a o proteja în fața globalizării și creșterii popularității limbilor străine.

22% dintre respondenți au optat pentru păstrarea patrimoniului cultural și a tradițiilor, alături de învățarea propriei istorii, ca metode de menținere a limbii materne.

De asemenea, 5% dintre participanți au propus implicarea în proiecte internaționale pentru păstrarea diversității lingvistice și a patrimoniului cultural, iar 3% consideră că publicarea mai multor cărți și reviste în limba maternă este o soluție viabilă.

Totodată, 3% dintre cei chestionați consideră că toate eforturile sunt neputincioase în fața globalizării.

Sondajul, desfășurat pe platforma Viber, a adunat 436 de voturi.

8
2
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав