X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rezilierea contractului cu Silovîie Mașînî a fost o decizie politică, declarație

28 apr. 2022,, 08:15   Societate
2992 0

Maia Sandu a venit cu precizări în ceea ce privește rezilierea contractului cu firma rusească Silovîie Mașînî, ce urma să implementeze proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica.

Potrivit președintei, decizia a fost una „politică”, RM și-a asumat un risc, iar alternativa despre care se discuta, nu era potrivită, deoarece compania era reprezentată de oameni care au lucrat pentru Plahotniuc. Cel puțin asta a declarat șefa statului în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Este în proces de reziliere. Deci, a fost făcută solicitarea către Banca Mondială pentru reziliere. Această decizie de reziliere a fost o decizie politică, care pornește de la riscul de sancțiuni internaționale de care este vizată una dintre companiile din acest consorțiu și, respectiv, a fost o comunicare insuficientă între politic sau cei care iau decizia politică și cei care iau decizia tehnică”, a precizat Maia Sandu.

Potrivit președintei, această licitație a fost inițiată în mai anul trecut și caietul de sarcini a fost făcut de către Guvernul precedent sau de către echipa responsabilă în cadrul Guvernului precedent.

„Au existat niște discuții cînd a venit noul Guvern să se schimbe caietul de sarcini, dar nu s-a mai ajuns la finalitate pe această discuție. A fost doar o singură ofertă. În raport cu această ofertă, au existat niște suspiciuni care au fost transmise la Banca Mondială în raport cu una dintre companii dincolo de problema companiei incluse în lista de sancțiuni internaționale, mai există și o problemă față de compania locală. Banca Mondială a spus că lucrurile trebuie probate, că trebuie să fie o decizie finală pe aceste lucruri și s-a mers mai departe cu această achiziție”, a menționat șefa statului.


„Pînă la urmă, decizia s-a luat să se anuleze. Ne-am asumat un risc, riscul presupunînd că nu știm cît de funcțională va fi turbina la iarnă. Am putea să ajungem în situația în care să avem niște probleme în asigurarea cu energie termică, dar a trebuit să luăm aceată decizie”, a mai declarat președinta.

Urmează lansarea unei noi licitații, întrucît nici alternativa nu a fost potrivită, deoarece implica oameni neintegri, ce au lucrat pentru Vladimir Plahotniuc.

„Acum este planul să se lanseze o altă licitație, să se separe anumite lucrări, în speranța că vom avea și alte oferte ca să nu existe doar producătorul acestor turbine, care acum a cîștigat licitația. Dar, și aici nu este clar. Alternativa nu era mai bună. Compania locală care participa în această alternativă este reprezentată de niște foști angajați SIS, care au lucrat pentru Plahotniuc. Vrem să avem oferte care vin de la companii serioase, curate, care plătesc impozite, care nu sînt legate nici cu Andronachi, nici cu Plahotniuc și nici cu oligarhi din altă parte”, a conchis Sandu.

Pe 11 aprilie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că firma rusească Silovîie Mașînî nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica. Licitația a fost întreruptă.

De menționat că în jurul licitației privind reabilitarea a două blocuri energetice de la Termoelectrica s-a iscat un scandal. Consorțiul romano-american în domeniul energetic a contestat rezultatele acesteia, după ce compania română, „General Electric” a vrut să participe la licitația pentru lucrările de reabilitare a blocurilor energetice de la „Termolectrica”, dar nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini. Licitația a fost cîștigată de „Horus”, o companie moldovenească, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?