Revizuirea procesului lui Vlad Filat, pe agenda CSJ

20 noi. 14:15   Societate
2442 0

După ce a fost amînată de două ori, examinarea cererii de revizuire a procesului fostului premier Vlad Filat a fost reintrodusă pe agenda de luni, 20 noiembrie, a Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Acțiunea a devenit posibilă după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că Filat nu a avut parte de un proces de judecată echitabil, transmite anticoruptie.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Vlad Filat. Reporterii CIJM au mai deconspirat cum şi-a aranjat Filat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar.

Vlad Filat declară că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise” într-un „stat capturat”, iar judecarea cauzei într-un proces public îi va asigura nu numai respectarea drepturilor fundamentale, dar și îi va oferi ocazia să-și demonstreze nevinovăția.

„Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții Europene din hotărîrea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea, a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de a audia martori, numirea expertizelor etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.


0
2
1
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?