Reținere cu focuri de armă a doi membri de la „Promo-LEX” în Transnistria

Reținere cu focuri de armă a doi membri de la „Promo-LEX” în Transnistria

Pe 19 iulie 2005, doi membri ai Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole și Alexandru Postica, au fost reținuți de cîțiva soldați ruși în timp ce se deplasau de la Coșnița spre Chișinău, la un așa-zis „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar din apropierea postului nr. 9 cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”.

Un ofițer rus, care îndeplinea funcția de șef al grupului de militari, a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus, iar altul a tras, la un moment dat, fără avertisment, două rafale în regim automat dintr-o armă „Kalașnikov”. Intervenția profesionistă a unui polițist din cadrul poliției rutiere din raionul Dubăsari a reușit să evite un incident grav, care se putea solda cu victime.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, pe 16 mai curent, guvernelor de la Chișinău și Moscova cauza Manole și Postica vs. R.Moldova și Federația Rusă, care se referă la acest caz.

Cele două guverne au termen pînă la 18 septembrie 2019 pentru a decide dacă reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Atunci, incidentul a fost soluționat abia după miezul nopții.

Asociația „Promo-LEX” insistă asupra efectuării unei analize privind relevanța, riscurile și impactul socio-economic și de securitate a cel puțin două posturi de la Vadul lui Vodă, unul dintre care se află pe teritoriul capitalei R. Moldova.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load