Responsabilii de domeniul medicamentelor încalcă propriile regulamente

Responsabilii de domeniul medicamentelor încalcă propriile regulamente

În timp ce pe piața mondială apar medicamente noi importante pentru sănătate, în Moldova lucrurile la acest capitol par să fi rămas blocate în timp.


Lista națională a medicamentelor esențiale (LNME) pentru pacienți nu a mai fost revăzută deja de 7 ani, iar ea trebuie să cuprindă cele mai importante, prioritare și accesibile preparate necesare oamenilor. Ultima dată documentul a suportat modificări în 2011.


Asta deși regulamentul intern, dar și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății prevăd ca lista  să fie revăzută o dată la doi ani. Concluzia aparține autorilor studiului „Accesul la medicamente esențiale în Republica Moldova”, realizat în premieră în țara noastră de Centrul pentru Politici și analize în Sănătate.


Experții spun că revizuirea LNME este importantă în primul rînd pentru că domeniul e într-o continuă schimbare. Pe piața farmaceutică apar tehnologii noi de producere, medicamente mai eficiente, etc. Mai mult, lista acestor medicamente este baza pe care un stat își concentrează atenția pentru a cheltui rațional banii publici atunci cînd decid ce preparate cumpără, precum și pentru a asigura cetățenii cu tratament calitativ. Țările se străduiesc să o extindă mereu, astfel încît populația să fie asigurată cu cele mai eficiente produse farmaceutice.


În Moldova, potrivit raportului, cel mult 41 la sută dintre medicamentele procurate centralizat din bani publici se regăsesc în lista națională a medicamentelor esențiale. Totodată, deși în ultimii trei ani volumul cheltuielilor pentru medicamente esențiale oscilează între 62% și 66%, nu este clar ce anume a determinat acest lucru – cantitatea sau majorarea prețurilor. Or, în 2011 această cotă de cheltuieli era de doar 43 la sută. În consecință, spun experții, accesul populației la medicamente prioritare pentru sănătate rămîne o provocare pentru sistemul de sănătate.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load