X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Republica Moldova va simți încă multă vreme consecințele secetei de vara trecută - experți

14 dec. 2022,, 11:01   Societate
6152 0

Republica Moldova va simți încă multă vreme consecințele nefaste ale secetei din vară.

Pentru a compensa pierderile, experții anticipează importuri de grîu și porumb în cantități de peste 50 de mii de tone, fiecare. Specialiștii susțin că seceta severă s-ar putea răsfrînge și asupra viitorului sezon agricol. Problema a fost abordată cu ocazia prezentării unui raport al Misiunii Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Raimund Jehle, reprezentant FAO, Moldova: "În ceea ce privește porumbul, acesta a scăzut chiar la 60 de procente. La fel, am văzut o scădere de producere în floarea-soarelui, care s-a redus cu 26% din recoltă, comparativ cu ultimii cinci ani, și la fel, producerea de secară", transmite jurnal.md.

Pentru a îmbunătăți viitorul sezon agricol, experții de la ONU au elaborat un set de recomandări.

Raimund Jehle, reprezentant FAO, Moldova: "FAO a indicat în raport patru recomandări clare. Prima recomandare este suportul direct în formă de subvenții, contribuții pentru fermierii mici și pentru gospodăriile care se ocupă de agricultură, pe termen mediu și lung. Și la fel, creșterea agriculturii, cu focus spre reziliența climatică, la fel, disponibilitatea și analiza datelor și încurajarea investițiilor ulterioare în sectorul agricol."


Și autoritățile de la Chișinău spun că au planuri de redresare a situației.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Noi vom face programe de susținere prin metode de dezvoltare a sistemelor de irigație, ca să facem față schimbărilor climatice. Am vorbit despre trei sisteme mari de irigație, care vor fi reanimate din partea statului. Vorbim de Briceni, Ștefan Vodă, Etulia și Alexandru Ioan Cuza, cu investiție minimă de 25 de milioane de dolari."

Statul prevede și în continuare sprijinirea producătorilor agricoli, a subliniat Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Pentru anul 2022, în bugetul AIPA a fost prevăzut la programul de subvenționare un miliard 500 milioane de lei. Sperăm că după trecerea iernii, la rectificarea bugetului, care se întîmplă, de obicei, în primăvară, să reușim ca Guvernul să vină cu o suplinire a acestui buget. Ceea ce este pentru 2023 programat, este un miliard și jumătate."

Studiul Misiunii FAO în Republica Moldova a fost realizat la solicitarea Guvernului.

Datele au fost colectate în perioada 10-28 octombrie curent, în majoritatea localităților. În prezent, FAO desfășoară în Republica Moldova zece proiecte de asistență tehnică, în valoare de peste 3,5 milioane de dolari.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?