Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1083

Republica Moldova participă la o operațiune regională de mediu

13 sep. 22:30   Societate
1180 0

Pînă la 15 septembrie, angajaţi din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) participă la evenimentul organizat sub egida SELECT (Centrul Sud-Est-European de Aplicare a Legii) - Operațiunea Regională TOX. Acţiunea este axată pe detectarea, investigarea, controlul și analiza infracțiunilor, ce țin de transportarea ilegală a deșeurilor, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

Potrivit IPM, în cadrul operaţiunii sînt efectuate razii intense de control pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în special în perimetrul liniei de hotar, în vederea verificării legalității transportării transfrontaliere a deșeurilor, cu utilizarea informațiilor oferite de colegii din Serviciul Vamal.

„Este evident că contravențiile legate de deșeuri, ca parte a celor de mediu, au o dimensiune internațională. Traficul ilegal transfrontalier de deșeuri generează venituri semnificative. Pe lîngă costurile financiare, traficul de deșeuri are un impact enorm pentru mediu și pentru sănătatea publică/umană. Drept urmare, evenimentul are menirea de a evalua, analiza și partaja informațiile privind transporturile de deșeuri, de a îmbunătăți criteriile de analiză a riscurilor, cu accent în special pe detectarea contravențiilor împotriva mediului la nivel național și regional, și de a oferi recomandări la implementarea practicilor internaționale”, conform sursei citate.

Operațiunea Regională TOX este desfășurată sub egida SELECT, o organizație internațională de aplicare a legii, bazată pe tratate care sprijină statele sale membre în prevenirea și combaterea criminalității transnaționale grave și organizate, inclusiv a infracțiunilor de mediu. Pe lîngă cele 11 state membre (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ungaria), SELECT are peste 25 de țări și organizații partenere, atît din domeniul public, cît și privat.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав