COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Republica Moldova obligată de CEDO să achite despăgubiri unui activist civic

30 noi. 2021,, 15:55   Societate
1560 2

Încălcarea dreptului la libera exprimare și reținerea arbitrară a activistului Anatol Mătăsaru, în anul 2016, în timp ce protesta pe o toaletă improvizată, adusă în fața clădirii Procuraturii Anticorupție, va costa Guvernul 7650 de euro, transmite Noi.md cu referire la sinteza.org.

Astăzi, 30 noiembrie , Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis hotărîrea în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova, prin care a constatat violarea articolelor 10 (dreptul la libera exprimare) și 5 § 1 (dreptul la libertate și siguranță) și a dispus încasarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului a sumei de 7 650 de euro.

Amintim că activistul a organizat o acțiune de protest inedită în fața Procuraturii Anticorupție în 2016. El a adus un vas de WC în fața clădirii și-a dat jos pantalonii și protesta astfel cu spatele întors spre clădirea unde, spunea el, angajații nu-și fac bine munca, ignorînd cazurile de corupție. Anatol Mătăsaru a fost reținut și plasat în detenție pentru 72 de ore. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în legătură cu comiterea infracțiunii de huliganism.

La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, chiar dacă erau obligați de lege. În urma implicării avocatului și altor polițiști (avocatul reclamantului a denunțat reținerea ilegală a reclamantului la serviciu 902), un echipaj de poliție al serviciului 902 care a intervenit la fața locului, l-a eliberat pe reclamant. Activistul a depus o plîngere penală împotriva polițiștilor în legătură cu reținerea sa ilegală.

Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluția a fost menținută de instanțele de judecată, precizează Promo Lex.


Prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 20 martie 2018, a fost încetat procesul penal privind acuzarea lui Anatol Mătăsaru în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 287 alin. (1) Codul penal (Huliganism), deoarece fapta acestuia constituie contravenția prevăzută de art. 354 Cod contravențional (Huliganismul nu prea grav).

Anatol Mătăsaru a fost recunoscut vinovat în comiterea contravenției prevăzute de art. 354 Cod contravențional, cu încetarea procesului contravențional din motivul expirării termenului de prescripție pentru tragerea la răspundere contravențională. În final, Apelul reclamantului cu privire la fondul cauzei nu a fost examinat de Curtea de Apel, iar Curtea Supremă de Justiție a respins recursul său pe motive de drept.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X