Cazul Șor stiri: 594

Republica Moldova nu va impune, deocamdată, testele COVID-19 călătorilor din China

5 ian. 15:14   Societate
2393 0

Republica Moldova, deocamdată, nu planifică să impună călătorilor din China prezentarea testului negativ la COVID-19, așa cum au decis statele Uniunii Europene și unele țări non-membre.

O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Direcției prevenire și controlul bolilor transmisibile a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, pentru Radio Moldova. Potrivit lui, un argument ar fi că Republica Moldova nu are curse directe cu China.

Îngrijorate de apariția unor noi variante de COVID-19, statele UE, dar și Japonia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Australia, Marea Britanie și alte țări au decis să impună testarea la sosire sau la îmbarcare pentru călătorii din China. Statele membre ale UE, de asemenea, sînt încurajate să „testeze apele uzate ale aeroporturilor care primesc zboruri internaționale și pe cele ale avioanelor care sosesc din China”. O altă recomandare prevede ca toți pasagerii de pe zborurile către și dinspre China să poarte o mască de protecție, potrivit concluziilor reuniunii de experți organizată de președinția suedeză a UE.

Republica Moldova, deocamdată, nu planifică asemenea măsuri, deoarece nu are curse directe cu China, a precizat șeful Direcției prevenire și controlul bolilor transmisibile la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună.

„Nu știu dacă e cazul, de exemplu, să testezi toți pasagerii care vin din aeroporturile internaționale din simplul motiv că acolo ar putea să fie și persoane care vin din China, din Munchen sau Frankfurt. S-ar putea să impunem testările, dar nu cred că asta e o problemă. Acestea nu sînt restricții, sînt niște metode indirecte de a ne da seama care este amploarea fenomenului din China”, a declarat Nicolae Furtună.


Precizăm că Beijingul a condamnat restricțiile impuse de un număr tot mai mare de țări din întreaga lume, avertizînd că ar putea lua „contramăsuri”.

Săptămîna trecută, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a estimat „nejustificată” o depistare sistematică a călătorilor, ținînd cont că țările UE „au niveluri de imunizare și de vaccinare relativ ridicate” și „variantele care circulă în China se află deja în UE”.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății a considerat „de înțeles” măsurile de control luate în întreaga lume, din cauza „circulației ridicate a virusului în China și în absența unor date complete privind situația epidemiologică de COVID-19”.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?