Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și semnarea Acordului, iar printre prevederile acordului figurează instruirea și dotarea cu echipamente mobile de campanie, cu aparate de zbor fără pilot și modernizarea punctelor medicale din țara noastră.
La fel, va fi construit un centru de întreținere tehnică, vor fi renovate unele încăperi pentru păstrarea munițiilor, iar la Armata Națională va fi creată o rețea unică informatică".
Managementul acestor proiecte va fi asigurat de un grup consultativ din care vor face parte reprezentanți ai forțelor armate germane, care vor fi detașați în Republica Moldova pe un termen de patru ani.
În cadrul Programului, Ministerul Federal de Externe german va fi responsabil de finanțarea proiectelor, iar Ministerul Federal al Apărării german – de detașarea echipelor consultative.
După semnare, Acordul va fi propus spre ratificare în plenul Parlamentului.
Programul, deși nu include livrări de arme și muniții, ridică mai multe semne de îngrijorare. Germania, fiind stat membru NATO, urmează să gestioneze acest proiect pe teritoriul Republicii Moldova, țară care, conform Constituției, își menține statutul de neutralitate.
Acest aspect ridică întrebări cu privire la compatibilitatea unui astfel de program cu principiul suveranității și independenței țării noastre.
În lumina acestor aspecte, este esențial ca autoritățile să asigure respectarea statutului de neutralitate și să ofere clarificări privind impactul pe termen lung al acestui program.
Adăuga comentariu