X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reguli noi pentru locatari: Fără intervenții la fațada blocului și cu penalități

7 feb. 2022,, 13:15   Societate
7615 0

Numai cu acordul asociației de locatari și cu toate cheltuielile asumate! Doar în asemenea condiții, proprietarul unui apartament va putea interveni cu anumite lucrări de construcție în blocul în care locuiește.

Și aici sînt cîteva restricții. Renovările nu trebuie să afecteze decorul arhitectural. Deci, fără modificări la fațadă sau la alte elemente comune tuturor locatarilor. Dar și aici - excepții... Toate detaliile sînt specificate în noul proiect de lege cu privire la condominiu, înaintat de fracțiunea PAS, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Cum poți schimba blocul în care locuiești

Va fi notat în lege. Modernizările pot fi legate de:

- Îmbunătățirea securității ori salubrității condominiului

- Eficiența energetică


- Producerea de către asociație a energiei regenerabile pe părțile comune ale condominiului

- Amenajarea spațiilor de staționare securizată a bicicletelor

- Instalarea dispozitivelor de încărcare a automobilelor electrice

- Amenajări pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

În proiectul de lege se specifică: proprietarului i se interzice să efectueze intervenții sau lucrări la fațadă sau oricare alt element al părților comune ale condominiului, inclusiv la decorul arhitectural al clădirii. În cazul încălcării acestei reguli, administratorul va cere restabilirea pereților. Adițional, administratorul asociației aplică proprietarului care nu înlătură încălcarea, o penalitate între 50 și 300 de lei pentru fiecare zi cît durează încălcarea. Penalitatea acumulată se include în factura lunară trimisă proprietarului de către asociație.

Așadar, proprietarul nu poate începe intervenții sau lucrări la unitatea sa, dacă nu notifică în prealabil administratorul asociației despre natura și durata planificată a acestora. Cu toate acestea, administratorul asociației de locatari este obligat să accepte efectuarea unor intervenții sau lucrări doar la întrunirea următoarelor condiții:

- cel puțin trei proprietari propun administratorului asociației proiectul concret de realizare a lucrărilor și își asumă toate cheltuielile aferente implementării proiectului;

- intervenția sau lucrarea nu contravine legislației, în special nu încalcă cerințele privind calitatea în construcții;

- intervenția sau lucrarea nu afectează decorul arhitectural al condominiului.

În cazul în care se dorește extinderea blocului, prin ridicarea unei mansarde, este nevoie de acceptul a două treimi din locatari, pentru ca acest lucru să fie posibil, se menționează în proiectul PAS.

Cu mașinile cum facem?!

Documentul pune în discuție și situația automobilelor din curtea blocului. Daca noile prevederi vor intra în vigoare, atunci va fi scris în lege că este interzisă acapararea unui loc de parcare, prin garaj metalic, construcție provizorie, fixarea unor lăcate sau îngrădirea lui.

În cazul în care pe condominiu se află o mașină străină ori alte obiecte abandonate, administratorul asociației ia măsuri de înlăturare a lor și comunică măsura organului de poliție. Cheltuielile aferente înlăturării se recuperează de la proprietarul obiectului ori altă persoană responsabilă, conform legii.

Proiectul de lege cu privire la condominiu se află abia în faza de examinare, fiind înregistrat la Parlament pe 15 decembrie 2021. Ca să intre în vigoare, el trebuie să fie votat de majoritatea legislativă.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?