COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Regulamentul nou privind ambalajele și deșeurile de ambalaje intră în vigoare

Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, aprobat de Guvern la finele lunii iulie, va fi publicat în Monitorul Oficial de vineri, 21 august. Documentul transpune mai multe acte în acest sens ale Uniunii Europene, modificate anterior, transmite moldpres.

Regulamentul privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje reglementează gestionarea acestora în scopul prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, asigurînd un grad ridicat de protecție a mediului, funcționarea pieței și evitarea obstacolelor în calea comerțului, prevenirea denaturării sau limitării concurenței.

Astfel, documentul stabilește măsurile prioritare destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și principiile privind reducerea eliminării finale a deșeurilor de ambalaje prin reutilizare, reciclare și valorificarea acestora.

„Sunt supuse prevederilor prezentului regulament toate ambalajele plasate pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate, fie că sînt utilizate sau că provin din industrie, birouri, magazine, servicii, din gospodăriile populației sau din orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare”, indică hotărîrea Executivului.

Raportarea obligatorie privind atingerea etapizată a obiectivelor anuale la nivel naţional de către producători privind valorificarea, inclusiv prin reciclare a deșeurilor de ambalaje, în funcție de tipul de material de ambalaj, se va efectua începînd cu data de 1 ianuarie 2024.


Monitorizarea și implementarea prezentei hotărîri se pune în sarcina Agenției de Mediu. De controlul asupra executării acestei decizii se va ocupa Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Prezenta hotărîre intră în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load