Regretatul poet și ziarist Vlad Olărescu a revenit acasă printr-o carte de versuri și memorii

19 mai. 2022,, 21:00   Societate
2707 0

O carte de versuri intitulată ”Verbul de rămas bun” a regretatului poet și ziarist Vlad Olărescu, care în ultimii ani de viață a activat în SUA, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională, informează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Solicitat de agenție, scriitorul Ion Anton, alcătuitorul și prefațatorul cărții, a menționat că ideea de a edita un volum de versuri al regretatului poet și ziarist îi aparține fratelui mai mare al acestuia, cineastul Dumitru Olărescu.

Возможно, это изображение 1 человек, стоит, книга и текст «VERBUL bun VERBUL rama mas»

Возможно, это изображение 9 человек, люди сидят и в помещении

Возможно, это изображение 3 человека и в помещении


”Cartea cuprinde versuri, fabule, epigrame, texte la cîntece semnate de Vlad Olărescu și amintiri despre el ale colegilor și prietenilor săi: Claudia Partole, Constantin Olteanu, Alexandru Lupașcu-Bohanțov, Constantin Bîrcă, Nicolae Roșca, Iuliu Cîrchelan, Vasile Malanețchi, un interviu cu regretatul autor realizat în 2007 de Ion Proca, o cronică semnată de Nicolae Dabija ș.a. Îmi exprim recunoștința Bibliotecii Naționale a R. Moldova, care ne-a pus la dispoziție o mare parte din lucrările regretatului scriitor, publicate în presa vremii. Vlad Olărescu visa să se reîntoarcă acasă din SUA (unde a lucrat mai bine de 20 de ani) și să-și construiască o casă în satul său de baștină, Gura Galbenei. Prin această carte, el a revenit acasă”, a mai spus Ion Anton.

În context, cineastul Dumitru Olărescu a menționat că fratele său avea adunate mai multe versuri, cel puțin pentru două cărți, dar, din păcate, după trecerea sa în eternitate, acestea s-au pierdut.

Vlad Olărescu s-a născut pe 6 noiembrie 1951 în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia. În 1977, a absolvit Facultatea de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova. A lucrat la ziarele ”Învățămîntul public” și ”Literatura și Arta”, iar în 1997 a editat cartea ”Înfierea din urmă” despre viața și activitatea cîntărețului Nicolae Sulac. Pe 8 ianuarie 2021, s-a stins subit din viață în Statele Unite ale Americii, unde a fost înmormîntat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?