X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Refugiații din Ucraina se angajează cu succes în R. Moldova

25 mai. 2022,, 16:00   Societate
2930 0

„Cînd a început războiul, am intrat în panică, ca și toată lumea. Am vrut să rămîn în Odesa, însă soțul meu a insistat să merg în Moldova. Astfel, împreună cu fiul nostru de 11 ani, am venit la Bălți”, spune Tatyana, o refugiată din Ucraina. Mama, soțul și fiica ei de 20 de ani au trebuit să rămînă în Ucraina.

Tatyana locuiește acum la rudele sale din Bălți, capitala de nord a țării. La recomandarea rudelor sale, Tatyana a mers la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), unde a primit cîteva oferte de angajare. Deși este contabilă, ea a ales o funcție de tehniciană de laborator la grupul Transoil, care deține fabrica de producere a uleiului de floarea soarelui, Floarea Soarelui SA.

PNUD și Guvernul Elveției sînt partenerii strategici ai ANOFM în oferirea serviciilor de găsire a locurilor de muncă, inclusiv consiliere, recomandare și mediere pe piața forței de muncă. Totodată, PNUD și Guvernul Elveției contribuie la o mai bună informare a refugiaților despre serviciile și oportunitățile de angajare oferite de ANOFM. Începînd cu luna mai, Agenția organizează pentru refugiați, în Chișinău și Bălți, cursuri de instruire pe termen scurt.

La fel ca și Tatyana, mai mulți refugiați din Ucraina au decis să-și găsească un loc de muncă decent, atît pentru a avea un venit, cît și pentru a-și distrage atenția de la gîndurile despre război și despre viitorul incert al familiei lor. La mijlocul lunii mai, circa 400 refugiați erau angajați în Moldova.

Majoritatea refugiaților caută un loc de muncă în domenii similare cu cele în care au activat în Ucraina. Însă, în cazurile în care planurile lor sînt date peste cap, ei nu ezită să deprindă noi abilități și să obțină noi experiențe profesionale. La fel a făcut și Tatyana. La două săptămîni de la depunerea cererii, ea a fost angajată la compania Floarea Soarelui SA.


La fabrică, Tatyana a întîlnit-o pe Anna, o refugiată din Mykolaiv. Cele două femei fac acum parte dintr-o echipă de peste 600 angajați.

Yulia Bespalova din Kharkiv s-a refugiat temporar la Bălți, împreună cu fiul ei de 8 ani. Fiind educatoare cu experiență în sistemul Montessori, a găsit repede un loc de muncă în calitate de logoped la o grădiniță municipală.

În timp ce vorbește, Yulia supraveghează copiii care se joacă: unii îi aduc flori și pietricele, alții îi povestesc despre bucuriile și grijile pe care le au.

De la începutul războiului, 133 de angajatori din Moldova au oferit peste 2.100 locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina, în domenii precum: IT, construcții, inginerie, croitorie, asistență medicală și altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?