TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Reexaminarea pensiei: Care sînt condițiile și metoda de calcul. Explică CNAS

Începînd cu 01.01.2019, conform legii, au dreptul la reexaminarea pensiilor persoanele care au activat în cîmpul muncii după stabilirea dreptului la pensie eșalonat, în dependență de anul stabilirii pensiei și stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Astfel, persoanele care s-au pensionat pînă în anul 1999 și au continuat activitatea în muncă au dreptul la reexaminarea pensiei începînd cu 2019, în cazul confirmării unui stagiu mai mare de 15 ani, și din 2020 în cazul unui stagiu mai mic de 15 ani.

Persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 1999 și au continuat activitatea în muncă au dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă, în dependență de stagiul de cotizare confirmat, după cum urmează:

de la 01.07.2020 - pentru un stagiu de cotizare realizat după stabilirea pensiei de cel puțin 10 ani;

01.01 .2021 - de la 7 pînă la 10 ani;


01 .01.2022 - de la 5 pînă la 7 ani;

01.01.2023 - de la 2 pînă la 5 ani.

Reexaminarea drepturilor la pensie se efectuează cu condiți că pensia calculată conform formulelor prevăzute de lege este mai mare decît pensia aflată în plată.

Baza de calcul a pensiei, conform legii, o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat după 1 ianuarie 1999, valorizat la momentul stabilirii pensiei.

Astfel, pensia pentru limita de vîrstă se calculează după formula:

P=1,35% x Tt x Vav ,

unde:

P – cuantumul pensiei;

1,35% – rata de acumulare pentru anii de cotizare, realizați după 1 ianuarie 1999, calculată în procente;

Tt – stagiul total de cotizare, ani;

Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat

Venitul mediu lunar asigurat se determină din suma contribuțiilor plătite în perioadele contributive, cotele de contribuții stabilite prin lege pentru aceste perioade și numărul total de luni de cotizare.

Valorizarea reprezintă indexarea venitului mediu lunar asigurat realizat începînd cu 1 ianuaie 1999, reieșind din coeficientul de creștere a salariului mediu pe economie din perioadele contributive pînă la anul precedent anului de stabilire a pensiei. Coeficienții de valorizare pentru fiecare an se aprobă de Guvern în fiecare an la 1 aprilie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load