X 

Reducere la vămuirea mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine

8 iun. 14:47   Societate
2762 0

Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sînt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stînga Nistrului, ar putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023, notează Noi.md

Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței plenare de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Codului Vamal, înaintat de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Deputatul Ion Groza, unul dintre autorii inițiativei legislative, a argumentat că accizul aplicat în prezent pentru automobilele care au statutul respectiv este unul exagerat, acesta depinde de volumul motorului autoturismului.

De asemenea, mijloacele de transport auto, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova pînă în data de 1 ianuarie 2023, dar care actualmente nu mai există (au fost distruse sau vîndute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune acest mijloc de transport, vor fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal după achitarea drepturilor de import în mărime de 15.000 de lei.

Autorii argumentează că, începînd cu 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare noul Cod Vamal, iar una din prevederile acestuia este limitarea aflării pe teritoriul Republicii Moldova pînă la 180 de zile pe parcursul unui an a mijloacelor de transport care au plăcuțe cu număr de înmatriculare pe teritoriul altui stat.


„Punerea în aplicare a acestei norme va crea mari dificultăți pentru zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, proprietari ai acestor mijloace de transport”, se spune în nota informativă a PROIECTULUI.

Astăzi pe teritoriul Republicii Moldova circulă în jur de 180 de mii de mijloace de transport care sînt plasate sub regimul vamal de admitere temporară.

Proiectul va fi supus votului în lectura a doua. După adoptare, legea ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?